Dette er en politisk analyse. 

Hvis Venstre går i regeringen, bliver det som andenviolin. Her er fire forhold, Ellemann må overveje

Venstres rolle i dansk politik er på spil i regeringsforhandlingerne. Formand Jakob Ellemann-Jensen må vurdere mindst fire forhold, inden han beslutter sig. I weekenden møder han baglandet i Herning

Hvis Jakob Ellemann-Jensen (V) beslutter at gå i regering med Socialdemokratiet er der, vurderer Kristeligt Dagblads politiske redaktør, fire forhold, som han skal tænke godt igennem.
Hvis Jakob Ellemann-Jensen (V) beslutter at gå i regering med Socialdemokratiet er der, vurderer Kristeligt Dagblads politiske redaktør, fire forhold, som han skal tænke godt igennem. . Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Lørdag og søndag samles Venstre til landsmøde i Herning på et kritisk tidspunkt for formand Jakob Ellemann-Jensen. Ikke alene har partiet haft sit værste folketingsvalg siden 1988, det står også over for en ualmindelig svær beslutning om at gå i regering med ærkerivalen, Socialdemokratiet.

På Christiansborg har omkvædet lydt i et par uger, at egentlige regeringsforhandlinger først begynder efter landsmødet. Derfor har der hidtil kun været løse sonderinger og "folkeoplysende" møder i Statsministeriet.