Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Overblik: Det koster en begravelse

Ifølge Landsforeningen Liv&Død koster en almindelig begravelse eller bisættelse omkring 20.000 til 25.000 kroner. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Når en, man holder af, går bort, er det ofte forbundet med stor sorg, men også med mange praktiske opgaver og ikke mindst udgifter til begravelsen. Kristeligt Dagblad har set nærmere på nogle af udgifterne

Når man har mistet en af sine kære, og begravelsen skal arrangeres, må man bevæge sig ud i lidt af en jungle, som de færreste har særlig stor erfaring med at navigere i.

For det første skal man finde ud af, om afdøde skal brændes eller begraves. Dernæst skal man vælge, hvilken kiste og eventuel urne man ønsker. Hvor skal ceremonien foregå, hvilke salmer skal der synges, og hvad med blomster, gravøl og dødsannonce? Og senere kommer spørgsmålet om gravsted og gravsten, hvor urnen skal sættes i jorden, eller om asken måske skal spredes ud over havet.

Man kan vælge at arrangere begravelsen selv, men så er der mange leverandører, man skal forholde sig til som eksempelvis det offentlige, blomsterhandler og stenhugger. Derfor vælger mange at benytte sig af en bedemand, som kan have kontakten med de forskellige forretninger. Men ligesom alle de andre ting koster, skal bedemanden også betales for den ydelse, som vedkommende leverer. Derfor bliver en begravelse hurtigt dyr, og ifølge Landsforeningen Liv&Død koster en almindelig begravelse eller bisættelse omkring 20.000 til 25.000 kroner.

Der er dog mulighed for at søge begravelseshjælp på op imod 10.400 kroner fra det offentlige. Yderligere kan man søge støtte hos Sygeforsikringen Danmark og nogle fagforeninger.

Urne

Der er flere forskellige urner og priser. Normalt koster den omkring 700-800 kroner, men kan både fås billigere og dyrere. Der kan også være forskel på, om urnen skal i jorden eller i havet. Desuden er der også udgifter til kremering på gennemsnitligt 2000-3000 kroner.

Kiste

Uanset om den afdøde skal begraves eller bisættes, skal man have en kiste. En begravelseskiste koster normalt mere end en kremeringskiste, fordi den skal kunne holde til jorden, som kommer oven på. Ofte koster en kiste omkring 5000 kroner, men nogle kan fås lidt billigere, og andre modeller kan koste langt mere.

Gravsted

Der er over 2000 kirkegårde i Danmark og lige så mange priser på gravsteder. Hvis man er medlem af folkekirken, koster en urnenedsættelse i gennemsnit 5400 kroner, hvorimod den i gennemsnit koster 8000 kroner, hvis man ikke er medlem. Et kistegravsted er noget dyrere. Det koster i gennemsnit omkring 9400 kroner, hvis man er medlem af folkekirken, og 17.400 kroner, hvis man ikke er.

Bedemand

Hvis man vælger at bruge en bedemand, vil vedkommende som regel sørge for kiste, urne, ilægning i kiste og rustvognskørsel. Ofte hjælper bedemanden også med bestilling og kørsel af blomster, indrykning af dødsannonce og kontakt til stenhugger. Priserne, og hvilke opgaver bedemanden varetager, varierer meget, så det er en god idé at få et prisoverslag, så man ikke bliver overrasket over prisen efterfølgende. Som regel ligger udgifterne til bedemandens honorar på 3000-4000 kroner.

Blomster

Kistedekoration, bårebuketter og kranse hører ofte en begravelse til. Men det er op til de pårørende at beslutte, hvor mange penge de vil bruge på blomster. I gennemsnit bruger man knap 2000 kroner på blomster.

Kilde: Begravelsesguiden.dk og bedrebegravelse.dk

Foto: Mads Jensen