Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Hvor kommer okay fra?

Ordet okay er det mest brugte engelske ord i det danske sprog. Men hvor stammer ordet fra, og hvornår kom det til Danmark?

Er du okay? Spørgsmålet forstås af alle i Danmark på trods af, at okay oprindeligt er et amerikansk ord. Dansk Sprognævn har lavet en undersøgelse af ordets udbredelse i dansk sammenhæng, og den viser, at okay benyttes af alle og forstås af alle aldersgrupper. Faktisk er det det mest benyttede engelske ord på dansk overhovedet.

Men hvor ordet stammer fra, ved sprogforskere ikke med sikkerhed. Der er nemlig flere forskellige bud, forklarer Ocke-Schwen Bohn, professor og dr. phil. ved Århus Universitet:

Den ene forklaring på ordets oprindelse er, at en amerikansk præsident, Martin Van Buren (1837-1941 red.), kom fra en by, der hed Old Kinderhook. Byens navn blev tidligt den kommende præsidents kælenavn. Under præsidentvalgkampen brugte Martin Van Buren forkortelsen for Old Kinderhook, OK, til at signalere succes.

En anden forklaring er, at en amerikansk avis i 1840 forkortede udtrykket oll korrect, som siden hen blev forkortet til OK, siger Ocke-Schwen Bohn.

Denne forklaring bakkes op på den amerikanske hjemmeside, www.kinderhookconnection.com. Her forklares det, at befolkningen i Boston ønskede at gøre oprør mod det kongelige engelske sprog ved at bruge udtrykkene OK eller orl korreck.

Ligegyldigt hvilken forklaring, der er den rigtige, så har det lille ord hængt ved både i resten af verden og i Danmark. Og siden har det været det mest brugte engelske ord herhjemme, skriver Dansk Sprognævn på deres hjemmeside.

Men hvordan ordet fandt vej fra USA til Danmark er Ocke-Schwen Bohn ikke sikker på.

Forbindelserne mellem det danske og amerikanske sprog var ikke så store i 1920erne. Men det kan være, at det skete med briterne som mellemmænd, siger han.

I følge Dansk Sprognævn blev ordet første gang registreret i 1924.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk