Hypnose kan give ny viden om hjernen

Hypnose er forskernes nye værktøj til at blive klogere på hjernen

"Hypnose har tidligere nok været anset for at være forbundet med noget mystisk eller okkult, men efterhånden som neurovidenskaben er blevet mere åbensindet, har man kastet sig over felter som meditation og hypnose for at undersøge videnskabeligt, hvad der egentlig foregår i hjernen," siger Morten Overgaard, professor og neuropsykolog ved Aarhus og Aalborg Universitet. Arkivfoto fra Vejle Amt, hvor der var inviteret til masseafvænning i rygning.
"Hypnose har tidligere nok været anset for at være forbundet med noget mystisk eller okkult, men efterhånden som neurovidenskaben er blevet mere åbensindet, har man kastet sig over felter som meditation og hypnose for at undersøge videnskabeligt, hvad der egentlig foregår i hjernen," siger Morten Overgaard, professor og neuropsykolog ved Aarhus og Aalborg Universitet. Arkivfoto fra Vejle Amt, hvor der var inviteret til masseafvænning i rygning. Foto: Claus Fisker/.

Mange forbinder hypnose med sceneshows eller behandling af for eksempelvis dårlige vaner eller traumer. Men verden over bliver teknikken i stigende grad brugt til at give os ny viden om, hvordan vores hjerne fungerer og arbejder. Og faktisk er danske forskere nogle af de første i verden, som forsøger at omsætte denne viden til behandling:

Hypnose har tidligere nok været anset for at være forbundet med noget mystisk eller okkult, men efterhånden som neurovidenskaben er blevet mere åbensindet, har man kastet sig over felter som meditation og hypnose for at undersøge videnskabeligt, hvad der egentlig foregår i hjernen. Og i dag bliver hypnose i stigende grad brugt som forskningsværktøj, siger Morten Overgaard, professor og neuropsykolog ved Aarhus og Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅ: Nedtælling til lindring med lukkede øjne

Hypnose har blandt andet vist sig at være en god måde til at undersøge, hvad der sker i kroppen, når vi tænker. Og hvilke fysiske reaktioner en tanke eller en forestilling kan sætte i gang også kaldet top-down-processser.

Den slags kan være meget svært at forske i, fordi det er svært at styre og især måle, hvad vi forestiller os, men ved hjælp af hypnose har man kunnet undersøge effekten af top-down processer. Og der kommer stadig mere forskning af denne her art. Det logiske næste skridt er, at man udnytter den nye viden om, hvordan man med hypnose kan påvirke hjernen i behandlingsøjemed, siger Morten Overgaard.

En af de første grupper i verden, der forsøger at omsætte hjerneforskningens nyeste viden om hypnose til behandling, er dansk. Ved Cognetive Neuroscience Research Unit ved Aarhus Universitet og Aalborg Universitet arbejder cand.psych. og p.hd.-studerende Jonas Kristoffer Lindeløv sammen med Rikke Storm Overgaard, der er hypnotisør og forsker samme sted samt Morten Overgaard.

LÆS OGSÅ: Håbet er vejen til politisk succes

De påviste for nogle år siden, hvordan hjerneskadede efter ganske få hypnosebehandlinger blev mindre trætte og bedre til at gøre flere ting samtidig. Siden har de i deres forskningsprojekt haft 70 hjerneskadede patienter igennem hypnoseforløb. Resultaterne er endnu ikke publicerede og kan derfor ikke beskrives i detaljer. Men ifølge Jonas Kristoffer Lindeløv kan hypnose kombineret med hjerneforskningen give os helt ny viden om måden, vi tænker på:

Hvis hypnose kan hjælpe personer med en hjerneskade, ansporer det til mere grundige overvejelser omkring, hvad det vil sige at have en hjerneskade. Er det en irreversibel proces, eller kan man finde nogle strategier, så man kan genskabe de her processer i hjernen, siger han.

Gennem de senere år har man flere steder i det danske sundhedsvæsenet taget hypnose til sig. Blandt andet bruger både jordemødre, tandlæger og almindelige praktiserende læger metoden til lindring af eksempelvis angst og smerte.

Det ser Steen Bonde Christensen, sognepræst i Aarhus Domsogn og hospitalspræst på Skejby Universitetshospital, som et tegn på, at sundhedsvæsnet er på vej til større erkendelse af, at det åndelige og det fysiske hænger sammen:

At en metode som hypnose er på vej ind i sundhedsvæsnet, ser jeg som noget positivt og et tegn på, at der er en anden lydhørhed over for, at der kan være andre faktorer, der spiller ind på folks sundhed end, at generne er i uorden. Det psykiske, det sjælelige og det eksistentielle spiller også en rolle.