Prøv avisen

I corona-kaos blomstrer sammenholdet

Optiker Marcus Bischoff, der her er fotograferet i sin butik i Vejle, er en af de mange danskere, der gerne vil hjælpe til, hvor der er brug for det. Han tilbyder at hjælpe folk, der er i karantæne, med deres briller og pasning børn i sin butik. – Foto: Michael Drost-Hansen/ Ritzau Scanpix.

Danskere, der hamstrer gær og toiletpapir i supermarkederne, tegner ikke det mest rosenrøde billede af befolkningens reaktioner på coronakrisen. Men hjælpsomheden trives også, og mange steder tilbyder folk deres hjælp med alt fra vareindkøb til børnepasning

Da statsminister Mette Frederiksen (S) ved onsdag aftens pressemøde fortalte, at vi skulle forberede os på, at store dele af landet ville lukke ned som følge af coronavirussens spredning, igangsatte det en nærmest panisk stemning. Kort efter pressemødet flokkedes danskerne omkring deres lokale supermarkeder, som var det deres sidste chance for at købe gær før dommedag.

Men ikke alle reagerede på denne måde, for mens dele af landet kæmpede om de sidste pakker toiletpapir på hylderne i Netto, tænkte andre over, hvad de kunne gøre for at hjælpe hinanden.

Siden onsdag aften er dusinvis af facebookgrupper med henblik på at hjælpe andre igennem coronasmitten skudt op overalt i landet, og de vokser med en voldsom fart. I grupperne tilbyder mange at hjælpe folk, der er i karantæne, med at foretage indkøb eller at hente medicin på apoteket.

Jennie Hvass Badr, der er 44 år og arbejder som laborant, er administrator og initiativtager til facebookgruppen ”Corona hjælp Kalundborg”. Hun oprettede gruppen onsdag aften, mens hun så statsministerens pressemøde.

”Jeg kom til at tænke, at der er nogle, der kommer til at sidde i en svær situation i den næste tid. Det er vigtigt, at vi er der for hinanden, så vi alle kommer godt ud på den anden side. Især os, der er sunde og raske, skal gøre vores for dem, der er svage og udsatte”, fortæller Jennie Hvass Badr.

I hendes øjne er det kun naturligt, at vi som samfund rykker sammen. At vi også tænker på vores nabo og dem omkring os. Derfor oprettede hun også gruppen som en reaktion mod de kaotiske scener i supermarkederne, som hun har svært ved at forstå.

”Jeg blev rigtig ærgerlig over at se denne her usolidariske holdning, hvor det er ’mig først’ og hamstring af varer. Det gør mig faktisk ked af det, at folk ikke tænker på andre,” siger Jennie Hvass Badr.

En af de godt 250 personer, der indtil nu har meldt sig under fanen af hjælpsomme individer i Kalundborgområdet, er 44-årige Majbritt Klarskov. Hun arbejder til daglig på en specialskole for unge, men som mange andre offentligt ansatte er hun sendt hjem den kommende tid. Den frigjorte tid vil hun gerne bruge på at hjælpe andre.

”Jeg har skrevet et opslag om, at alle de, som har brug for det, endelig skal kontakte mig, hvis de har brug for hjælp til indkøb af madvarer eller medicin fra apoteket. Jeg kommer også gerne forbi og går en tur, hvis der er nogle hunde, der har brug for at blive luftet,” siger Majbritt Klarskov.

Marcus Bischoff er optiker og har sin egen butik i Bredballe Centeret nær Vejle. Han er også en af de mange danskere, der har valgt at tilbyde andre en hjælpende hånd under disse corona-pressede tider.

”Hvis folk, der er i karantæne, har problemer med deres briller, kommer jeg gerne og retter dem eller renser dem, så de kan få deres syn igen. Jeg har også tilbudt at hjælpe, hvis der er nogen, som skal have passet deres børn i et par timer. Så kan de tage dem med ned i butikken, hvor de kan hygge sig. Det er intet problem.”

Da Marcus Bischoff i går fik øje på andre, der tilbød deres hjælp gennem facebookgrupper, gik der ikke længe før, han havde besluttet sig for, at han også ville tage sin tørn. Han synes, at en sådan håndsrækning er vigtig i en tid, hvor flere har reageret ved først og fremmest at tænke på deres egne behov.

”Det er helt vanvittigt, hvad der for eksempel foregår i Rema og Fakta. Gæret er helt udsolgt, og jeg forstår ikke hvorfor. Der er mange derude, der opfører sig meget egoistisk og kun tænker på sig selv. Det hele er sket så pludseligt, men det er afgørende, at vi som samfund holder sammen. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at der også findes mennesker, som tilbyder hjælp.”

I Røde Kors har man også mærket danskernes villighed til at hjælpe. Organisationen har igangsat to initiativer, der skal yde en hjælp for udsatte danskere under coronakrisen, og her man overvældet over den opbakning, som man er blevet mødt af.

”Danskerne er virkeligt steppet op. Det, vi faktisk mangler nu, er dem, der har brug for hjælp,” fortæller Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors.

Det ene initiativ, som Røde Kors har søsat, er rekruttering til et korps af frivillige hjælpere, der skal rykke ud til isolerede udsatte og svage, som kan have brug for en hjælpende hånd i den kommende tid. Hjælpen kan være alt fra vareindkøb til afhentning af pakker eller bare en tryghedsskabende samtale om bekymringer. Korpset er vokset intensivt, da 2750 mennesker har meldt sig på blot 24 timer.

”Det er simpelthen eksploderet mellem hænderne på os. Vi skal nu ud i sundhedssystemet og have fat på de, der har brug for hjælpen. Men når det begynder at rulle, har vi i den grad beredskabet af frivillige klart,” siger Anders Ladekarl.

Det andet initiativ, som Røde Kors har igangsat, er en coronatelefon, der er en del af Rigspolitiets coronalinjer. Her har man (i sidste weekend, red.) indtil videre rekrutteret 50 frivillige, der skal tage imod opkald fra borgere, som har spørgsmål og bekymringer.