I dag stemmer Europa-Parlamentet om symbolsk abortresolution: ”En kulturkamp er i gang”

For nogle måneder siden blev abort gjort stort set ulovligt i Polen. Nu stemmer EU-Parlamentet om seksuelle og reproduktive rettigheder i Europa. ”De markerer territoriet,” siger analytiker

Arbejdet med resolutionen er blandt andet et modsvar på en voksende modstand mod abort, blandt i andet lande som Polen, medgiver Karen Melchior. ”Vi bliver nok ikke enige med den polske regering med den her resolution. Men vi viser vores støtte til kvinderne i Polen," siger hun. På billedet ses netop polske kvinder og mænd demonstrere imod landets stramme abortlove i november 2020.
Arbejdet med resolutionen er blandt andet et modsvar på en voksende modstand mod abort, blandt i andet lande som Polen, medgiver Karen Melchior. ”Vi bliver nok ikke enige med den polske regering med den her resolution. Men vi viser vores støtte til kvinderne i Polen," siger hun. På billedet ses netop polske kvinder og mænd demonstrere imod landets stramme abortlove i november 2020. . Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty Images.

”Nogle siger, at det er nødvendigt med nuancer om abort. Jeg er ikke enig.”

Sådan skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på det sociale medie Facebook i begyndelsen af maj. I opslaget, som kom efter flere dages politisk debat i kølvandet på løsgænger og folketingsmedlem Jens Rohdes partiskifte til Kristendemokraterne, gjorde hun det klart, at abort var et spørgsmål om kvinders ret til at bestemme over egen krop. Og at det var ikke noget, der skulle diskuteres.

Ikke desto mindre er abort de seneste måneder igen blevet et hedt debatteret emne. Både i Danmark og i resten af Europa – især affødt af Polens de facto abortforbud, der trådte i kraft i begyndelsen af året.

I dag skal Europa-Parlamentet stemme om en resolution, der omhandler kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder i EU – herunder adgang til abort. I resolutionen fastsættes det, at abort er en menneskeret, og alle EU-medlemsstater opfordres til at fjerne alle barrierer, der gør det svært for kvinder at få en abort. Resolutionen er den første fra EU-Parlamentet i knap 10 år, der er specifikt målrettet seksuelle og reproduktive rettigheder. Men det, resolutionen kræver, indgår allerede i andre love og konventioner.

”De markerer territoriet. Der er ikke nogen love eller noget hardcore politik i det, men derimod en helt masse holdningsbaseret politik. De gør det her for at gøre opmærksom på EU-Parlamentets holdninger og sende et stærkt signal til lande som Polen og Ungarn,” forklarer Vibe Termansen, senioranalytiker i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, DEO.

Hun henviser til, at der allerede i november sidste år blev vedtaget en resolution mod Polens dengang netop vedtagne de facto abortforbud.

”Det har været i gang i noget tid, og kampen for kvinde- og lgbt-rettigheder, altså menneskerettigheder, er blevet en forlængelse af kampen for demokrati og retsstat i Europa-Parlamentet,” siger hun.

Bag resolutionen står Parlamentets udvalg om kvinders rettigheder og ligestilling, herunder Karen Melchior, dansk EU-parlamentariker for Radikale Venstre.

”Vi vil gerne understrege, at reproduktive sundhedsrettigheder er en menneskerettighed, og at EU-medlemslandene har en forpligtelse til at stille sundhedsbehandling til rådighed,” forklarer hun.

Og selvom resolutionen ikke praktisk talt kan regulere abortlovgivningen, afviser Karen Melchior, at den udelukkede er symbolsk.

”Jeg synes, at det er en vigtig melding fra EU-Parlamentet, når vi insisterer på, at Kommissionen og Minister-rådet af medlemslande skal gøre deres arbejde og samarbejde på det her område. Det er vigtigt, at vi gør vores holdning klar gennem resolutioner som denne,” siger hun.

Resolutionen har på forhånd mødt kritik fra flere katolske grupper, herunder de nordiske katolske biskopper, der har sendt et åbent brev ud, hvor de kritiserer resolutionen.

”En klassificering af abort som værende en sundhedsforanstaltning og en menneskerettighed udvander koncepterne og åbner dem til at kunne forstås på flere måder. Et sådan skridt vil endnu mere marginalisere personer, institutioner og lande, der er modstandere af abort,” skriver de i brevet.

Men den kritik afviser Karen Melchior.

”Retten til at bestemme over sin egen krop er en menneskeret, også for kvinder. Og det er ikke noget nyt. Det er allerede blevet anerkendt i flere internationale og europæiske menneskerettighedskonventioner og lovgivning,” siger hun.

Men hvis resolutionens indhold allerede er implementeret i andre konventioner og lovgivning, hvad er så formålet? Ifølge Vibe Termansen er resolutionen et udtryk for en igangværende værdikamp. Og resolutionen kommer ikke til at føre til mere enighed mellem EU-landene.

”Der er en kulturkamp i gang. Og når den ene side gør noget, svarer den anden. Resolutionen er ikke noget, der bygger bro, men derimod en optrapning af konflikten,” siger hun med henvisning til især Polen og Ungarn.

Arbejdet med resolutionen gik allerede i gang i 2019, men den er også et modsvar på en voksende modstand mod abort, blandt i andet lande som Polen, medgiver Karen Melchior.

”Vi bliver nok ikke enige med den polske regering med den her resolution. Men vi viser vores støtte til kvinderne i Polen og andre lande, hvor deres rettigheder er ved at blive taget fra dem. Og det er også vigtigt, at vi står fast på de europæiske værdier om ikke-diskrimination og retten til at bestemme over egen krop. Vi viser, at det her er noget, vi står fast på og beskytter,” siger hun.