Yogabranchen bløder: I død mands stilling demonstrerede yogalærere foran Borgen

En demonstration i fuldkommen stilhed udspillede sig i tirsdags på Christiansborgs Slotsplads, hvor yogalærere og yogaentusiaster var samlet. Bestyrelsesformand i foreningen Danske Yoga- og Meditationslærere kalder corona-restriktioner for ”meningsløse”

På våde og kolde brosten demonstrerede cirka 50 yogalærere i tirsdags på Christiansborg Slotsplads. Demonstrationen foregik i absolut stilhed i stillingen shavasana, der kan oversættes til død mands stilling. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen
På våde og kolde brosten demonstrerede cirka 50 yogalærere i tirsdags på Christiansborg Slotsplads. Demonstrationen foregik i absolut stilhed i stillingen shavasana, der kan oversættes til død mands stilling. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Der er ingen bannere, ingen taler, ingen megafon eller slagord. Kun total stilhed på Christiansborg Slotsplads denne tirsdag, hvor yogamåtter i alle regnbuens farver er spredt ud.

På de kolde, våde brosten har omkring 50 kvindelige og et par mandlige yogalærere og yogaentusiaster taget plads på måtterne. De demonstrerer, da deres branche, ligesom mange andre, lider under coronakrisen.

”Yogalærere er søde, rare og rolige mennesker, der ikke bryder sig om konflikter, og som gerne vil udstråle positivitet. Så det er faktisk ikke så nemt at stille sig op og protestere,” siger Sisse Siegumfeldt, der er bestyrelsesmedlem i Danske Yoga- og Meditationslærere, som står bag demonstrationen og selv ejer et yogastudie på Østerbro.

I yogastudierne må der ifølge corona-retningslinjerne maksimalt være ni elever på et yogahold udover læreren, og der skal samtidig være mindst fire kvadratmeter pr. deltager.

Ifølge Sisse Siegumfeldt er det meningsløst, at yogastudier er underlagt de samme restriktioner som eksempelvis håndboldklubber. Hun argumenterer med, at man i yoga hverken sveder, ånder tungt eller er i nærkontakt. Faktisk er det en isoleret og nærmest asocial bevægelsesform, siger hun og kalder derfor restriktionerne for ”meget strikse”.

Klokken er 15.15, og på Christiansborg Slotsplads parkeres lad- og damecykler. Yogamåtterne foldes ud, og flere sidder og taler med hinanden. Da kirkeklokkerne lyder, og klokken slår 15.30, lægger de fremmødte sig ned. De lukker øjnene, mens kulden sniger sig ind under huden og farver fingrene røde, og mørkets frembrud farver himlen mørkeblå på en dag, hvor solen aldrig har fået magt til at bryde helt igennem.

En mand kommer gående forbi med sin cykel. Hans øjne er som limet til det besynderlige syn af de mange liggende kroppe på slotspladsen. Der er helt stille. Blot et kvarter før demonstrationens begyndelse havde demonstranter, der er imod epidemiloven, huseret på pladsen ved at slå på grydelåg. Nu står den samme lille flok og taler lavmælt. Der må herske en respekt for hinandens demonstrationer.

Restriktionerne og manglen på kompensation for tabt fortjeneste har resulteret i, at nogle af de ældste af slagsen i Danmark har måttet dreje nøglen om.

Yoga-demonstranterne ligger 10 minutter i stillingen, der hedder shavasana, som kan oversættes til død mands stilling. Stillingen bruges normalvis til afspænding i slutningen af hver yogatime. I dag er den hovedelementet i dagens demonstration. For Vibeke Frydenlund, der er en af de fremmødte yogalærere, er der også en vis symbolik i valget af stilling.

”Toneangivende yogastudier lukker, og det er ikke for meget at sige, at det er en branche, der bløder som følge af covid-19,” siger hun efter demonstrationen.

Bestyrelsesmedlem i Danske Yoga- og Meditationslærere Sisse Siegumfeldt håber, at demonstrationen kan vise relevante politikere, at yogabranchen har brug for kompensation for tabt indtjening, og at branchen bør underlægges restriktioner, som tager højde for, om aktiviteterne foregår på faste pladser og involverer fysisk anstrengelse.

På slaget 15.40 vækkes de døde til live. Demonstranterne ruller yogamåtterne sammen og tager dem på ryggen. Få minutter senere er slotspladsen igen ryddet for cykler, der bevæger sig videre ud i København.