I femte gear gennem Hans Tausens kloster

I dag er der kun ruiner tilbage af et af middelalderens betydeligste klosteranlæg, Antvorskov ved Slagelse, som lige har fået restaureret en støttemur

Antvorskov Kloster blev grundlagt i 1164 af Valdemar den Store. Nu er der kun ruiner tilbage. For tre år siden væltede et træ ned over nogle af ruinerne og ramte blandt andet en støttemur. Efter sommerens restaurering skulle den kunne klare sig nogle år igen. --
Antvorskov Kloster blev grundlagt i 1164 af Valdemar den Store. Nu er der kun ruiner tilbage. For tre år siden væltede et træ ned over nogle af ruinerne og ramte blandt andet en støttemur. Efter sommerens restaurering skulle den kunne klare sig nogle år igen. --. Foto: Jørgen Frandsen, Kulturarvsstyrelsen/arkivfoto.

Det er nok de færreste bilister, der tænker over det, når de drøner syd om Slagelse på E20-motorvejen, men faktisk brager de lige gennem et af middelalderens betydeligste danske klosteranlæg, Antvorskov Kloster, der tilmed er et af de første steder i Danmark, hvor der blev brugt teglsten som byggemateriale.

Heldigvis for motorvejsbilisterne er den del af klostret, de kører igennem, for længst nedrevet. Det samme gælder det meste af det resterende bygningskompleks. Men der er stadig rester af det omfattende byggeri. På en skråning lige nord for motorvejen kan forbisusende motorister således nå at få et glimt af ruiner, der blandt andet menes at have rummet en tidlig bispebolig.

Hele sommeren har ruinerne imidlertid været dækket af stilladser. For tre år siden væltede et træ nemlig ned over dem og ramte blandt andet en støttemur, der af uransagelige årsager kaldes "spottebænken", og som måske har været en del af opkørslen til klosterkirken og hovedbygningen, der lå på bakken oven for ruinerne. Det væltede træ bevirkede, at der faldt nogle "meget store sten" ned, forklarer arkitekt Jørgen Frandsen fra Kulturarvsstyrelsen, der har ledet arbejdet med at få de tonstunge sten tilbage på rette plads. I 2007 var der kun økonomi til en hurtig sikring af området, men i år har det været muligt at gå grundigere til værks, og efter sommerens kranarbejde skulle "spottebænken" kunne klare sig et pænt stykke tid.

Det er kun en lille del af klosteranlægget, mindre end en tiendedel, der nu er restaureret, og Jørgen Frandsen ville meget gerne fortsætte med resten. Antvorskov er nemlig et af de meget gamle klostre i Danmark. Det blev grundlagt i 1164 af Valdemar den Store, som har æren af at være den første danske konge, der brugte brændte tegl til at bygge med. Det var så stor en bedrift, at det ligefrem nævnes på hans gravskrift i den nærliggende Sankt Bendts Kirke i Ringsted – som også blev bygget i tegl af kong Valdemar i 1160'erne.

Antvorskov var hjemsted for hospitalsordenen johanniterne, der her opbyggede et hospital med al den lægefaglige ekspertise, middelalderen kunne opvise. Klostret var med Jørgen Frandsens ord intet mindre end datidens rigshospital, og det blev både johanniternes hovedsæde i Norden og et af Danmarks rigeste klostre. Det var også her, den danske reformator Hans Tausen begyndte sin kirkelige karriere, og her, han vendte tilbage til efter at have hørt Luthers forelæsninger i Wittenberg. Prioren på Antvorskov var dog ikke begejstret for de nye tanker, så han sendte Hans Tausen videre til Viborg, hvor de lutherske synspunkter slog bedre an.

Helt frem til 1580, hvor Frederik II begyndte at ombygge klostret til et kongeligt slot, boede der munke på Antvorskov. Men kongen forsøgte at ryste den katolske fortid af stedet og pålagde alle, der blev ved med at kalde det kloster i stedet for slot, at betale en okse i bøde.

Slottet var dog mest Frederik II's projekt, og under hans efterfølgere gik de efterhånden stærkt forfaldne bygninger ud af brug. De sidste rester af slottet blev revet ned i 1816, og i dag er det kun klosterdelen, der er spor tilbage af. Inklusive altså en nyrestaureret støttemur.

bagsiden@k.dk

og var hjemsted for hospitalsordenen johanniterne, der her opbyggede et hospital med al den lægefaglige ekspertise, middelalderen kunne opvise. – Arkivfoto.
og var hjemsted for hospitalsordenen johanniterne, der her opbyggede et hospital med al den lægefaglige ekspertise, middelalderen kunne opvise. – Arkivfoto. Foto: Jørgen Frandsen, Kulturarvsstyrelsen/arkivfoto.