Et spritnyt center, der skal styrke indsatsen mod negativ social kontrol, ser snart dagens lys. I mellemtiden holder regeringen en kommission, der blev sat i verden med samme mål og ambitioner, i kunstigt koma.
Det vækker undren, at Nationalt Center for Indsats mod Negativ Social Kontrol og Æresrelaterede Konflikter skal oprettes netop nu. For centeret skal på papiret have mange af de samme fokusområder, som den grundstødte Kommission for den glemte kvindekamp har – eller har haft.
Det er mærkværdigt, mener Danmarksdemokraternes politiske ordfører, Susie Jessen, som torsdag i sidste uge havde kaldt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd.
”Hvis der skal være en kommission, så skal det være sådan en her. Den kan komme hele vejen rundt om de stigende udfordringer, vi ser med negativ social kontrol og æresdrab. Så jeg forstå ikke, hvorfor regeringen nøler med at få genoptaget det vigtig arbejde,” siger hun tilføjer:
”Det undrer mig, at man umiddelbart lægger kommissionen væk, som har kostet flere millioner, og efterfølgende åbner et helt nyt center.”
Også hos landets krisecentre er man forundrede.
De skiftende indsatser er ”kludetæppeagtige”, påpeger Laura Kirch Kirkegaard, der er direktør i Landsorganisation af Kvindekrisecentre (LOKK).
”Trods stor politisk bevågenhed bærer området for voldsramte kvinder, der bliver udsat for negativ social kontrol, præg af midlertidige finansieringer. Det kan medføre beskæringer og lukninger af diverse initiativer. Så forsøger regeringen at binde det hele sammen i nogle handlingsplaner, men de gælder jo også kun i en årrække. Det er utilfredsstillende,” siger hun.
"En vigtig indsats"
Som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad ved medlemmerne i Kommissionen for den glemte kvindekamp ikke, om kommissionen skal lukkes definitivt, eller om de skal genoptage arbejdet på et tidspunkt.
En række af medlemmerne bekræfter i dag, at de fortsat står med uforrettet sag. De har heller ikke hørt noget, efter at en pressemeddelelse torsdag i sidste uge oplyste, at der oprettes et nyt center mod negativ social kontrol.
Kaare Dybvad Bek har ellers flere gange fremhævet kommissionens vigtige funktion. Det skete eksempelvis i maj 2022, hvor han foran medlemmerne ”understregede vigtigheden af kommissionens arbejde”.
Det viser en aktindsigt over mødereferater fra de i alt seks møder, som kommissionen nåede at holde fra marts til september 2022, som avisen har fået fra kommissionens sekretariat.
Og så sent som torsdag i sidste uge sagde Kaare Dybvad Bek på det åbne samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget:
”Jeg synes, det er et seriøst arbejde og en vigtig indsats.”
Her kunne Kaare Dybvad Bek dog ikke sige mere om skæbnen for den indtil videre skrinlagte kommission.
Håber på afklaring
Kaare Dybvad Bek har ellers haft god tid til at få koldstartet det seriøse arbejde og den vigtige indsats – eller blot henvende sig til kommissionsmedlemmerne.
Det er nemlig mere end fire måneder siden, at Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) gjorde Kaare Dybvad Bek opmærksom på, at hun ikke kunne fortsætte som formand for kommissionen, fordi hun skulle på barsel.
I samme ombæring skrev hun den 16. maj 2023 i en mail, som avisen har set, til Kaare Dybvad Bek:
”Jeg håber meget, at kommissionens medlemmer snart får en afklaring”.
Dén afklaring har de som bekendt ikke fået endnu.
Kristeligt Dagblad har ad flere omgang forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsministeren. Han ønsker ikke at stille op.
Halvanden uge før regeringen oplyste om planerne for etableringen af et nyt center, sendte Udlændinge- og Integrationsministeriets pressetjeneste dog et svar på vegne af ministeren. Dette var selvsamme svar, som avisen også fik tilbage i august. Her står der blandt andet:
”Medlemmerne af Kommissionen for den glemte kvindekamp har bidraget til en utrolig vigtig opgave (...). Jeg har derfor også fuld forståelse for, at det er frustrerende for medlemmerne af kommissionen, at de måtte afbryde deres vigtige arbejde på grund af valgudskrivelsen og endnu ikke har fået afklaring på, om de kan fortsætte.”
Det nye center skal forankres i Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), hvor Trine Rask Thygesen er direktør. Kristeligt Dagblad ville gerne have spurgt hende, hvornår centeret åbner, hvor mange der skal ansættes, og hvad det forventes at koste. Men det har ikke været muligt at få et interview.
Pressetjenesten giver i stedet et svar på mail, hvor der blandt andet står:
"På nuværende tidspunkt er planlægningen af det nye center i sin indledende fase, men vi vil snarligt at slå en ny stilling op som chef for centeret, som vi forventer etableret omkring årsskiftet. Centeret bygger videre på den nuværende rådgivningsindsats, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) tilbyder kommuner og andre myndigheder og centerets arbejde finansieres inden for SIRI’s eksisterende økonomiske ramme."