Prøv avisen

I tartelettens hjemby kommer man ikke langt uden hjul

Familien Svostrup på hjul med Hjerm Vestre Kirke på toppen af bakken. Carsten styrer sin Harley-Davidson, datter Louise sidder bagpå. Bagest står Majbritt og datter Line har Ivanhoe i favnen. – Foto: Jens Bach

Hjerm i Vestjylland er kendt for Humlum Tarteletten, som Grethe Søncks fødested og for en helt ny motorvej, der alligevel ikke skaffede flere indbyggere til byen. Til gengæld er her både en Hjerm Vestre Kirke og en Hjerm Østre kirke. Mød familien på Kirkevej 22

Ivanhoe hader kirkeklokker. Så dem hører familien Svostrup på Kirkevej 22 ikke, selv om de bor ganske tæt på den smukke gamle korskirke syd for Hjerm. For den langhårede gravhund følger ethvert klemt med klokken fra Hjerm Vestre Kirke til dørs med en imponerende stemmepragt.

Som det er tilfældet for mange andre danskere, er familien at finde på kirkebænken til dåb, konfirmation, bryllupper og begravelse.

Juleaften plejede de også at sidde klar, men nu er kirken gerne så pakket, at det ikke er til at komme ind, heller ikke selv om man bor på samme vej.

”Alle voksne børn, der er rejst ud, kommer hjem til Hjerm for at holde jul hos deres forældre i Hjerm, så der er kirken helt overfyldt,” forklarer Majbritt Svostrup.

Det er hendes fædrene gård, familien har overtaget.

Tidligere var her stutteri, men i dag er det slut med hestene, stalddørene er lukkede, svalerne forsvundet, jordene forpagtet ud, og familien Svostrup pendler til arbejde alle fire: Majbritt, 52 år, til fjerkræslagteriet i Vinderup, og Carsten, 54 år, der er uddannet smed, til flexjob hos en autolakerer. Tidligere var han våbenmekaniker på Holstebro Kaserne, men efter en bypassoperation for otte år siden, måtte han gå ned i arbejdstid. Den ældste datter Line på 22 år tager motorvejen til Herning, hvor hun er salgsassistent, og den yngste, Louise, 21 år, pendler til Holstebro, hvor hun har elevplads på Svaneapoteket.

Derfor har familien også tre biler, en motorcykel (Harley-Davidson) og to cykler, og når snakken falder på den offentlige trafiks servicering af landområder, som her mellem Struer og Holstebro, falder de rosende ord ikke over hinanden – om aftenen, når Louise skal hjem fra Holstebro, som ligger ti kilometer væk, er der således to timer mellem de tog, der holder i Hjerm.

”Togene kører jo, men de sløjfer flere og flere stop, og der er ingen busser, der går denne vej,” siger hun.

Den nye Hjerm Motorvej er de som sådan ikke kede af, men den har ikke, som det ellers blev lovet fra politisk hold, fået flere familier til at flytte til landsbyen. Til gengæld er trafikken neden for grunden – på den vej, der går på tværs af fredelige Kirkevej – blevet tættere og tungere, fordi folk fra Struer kører på motorvejen her.

Hjerm er et lille samfund, der flotter sig med tre kirker på hver sin bakketop. Og så er byen med de 1080 indbyggere hjemsted for Humlum Tarteletten, der kan findes i handelen i hele Danmark, samt flere andre lande i Europa. Den ene skole, her er, går til gengæld nu kun til sjette klasse, og det er synd, mener familien Svostrup, for det er vigtigt for små samfund, at skolen kan trække folk til.

Der er et godt sammenhold i Hjerm, men mange unge flytter til de større byer. Vil Line og Louise altid bo her?

”Det siger de jo...,” svarer Carsten Svostrup.

”Nejnej,” afbryder Louise, ”men her er hyggeligt. Jeg kan godt lide at bo på landet, man har mere privatliv og plads omkring sig,” siger hun, mens Line gerne vil flytte til Vejle på et tidspunkt. Der boede hun, før hun igen vendte hjem for at få råd til en bil i stedet for at bruge pengene på husleje.

”Det var nemmere at få en læreplads, når man havde bil og kunne tage derhen, hvor den nu var,” siger hun.

Kaffen ved bordet i køkkenet er drukket, dagen går på hæld, ingredienserne til aftensmaden ligger klar ved vasken. Tarteletter?

Ivanhoe suger luft ind, rejser ørerne og holder sig klar: Nu kan det ikke vare længe, før Hjerm Vestre Kirke begynder at ringe solen ned.

Familien Svostrup på Kirkevej, fra venstre er det Louise, Majbritt, Carsten med Ivanhoe og Line. Hjerm Vestre Kirke i baggrunden er en korskirke, og bygget i 1200-tallet. – Foto: Jens Bach
Kirkevej i Hjerm toppes af Hjerm Venstre Kirke fra cirka 1140. – Foto: Jens Bach