Iagttagere: Dronningen træffer svær, men nødvendig beslutning for at sikre monarkiet

En prinsesse og tre prinser mister deres titler fra årsskiftet. På den måde bruger dronning Margrethe sit jubilæumsår til at fremtidssikre monarkiet, siger iagttagere

Fra den 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalde, og de vil alene bruge deres titler som grever og komtesser af Monpezat. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Fra den 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalde, og de vil alene bruge deres titler som grever og komtesser af Monpezat. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Dronningens regeringsjubilæum vil ikke alene blive husket for de mange fejringer, men også for at monarken brugte året til at se frem og gøre sit for at sikre monarkiets fremtid i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra journalist og forfatter Thomas Larsen, der har lavet flere interviews med dronning Margrethe og senest skrevet bogen ”Monark og menneske”.

For onsdag eftermiddag udsendte Kongehuset en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at prins Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena, fra årsskiftet fratages deres titler som prins og prinsesser og i stedet bliver henholdsvis grever og komtesse af Monpezat. Man kan se beslutningen som en del af at beskikke sit bo. 
”Dronningen befinder sig i en ret svær situation som mor, bedstemor og regent, hvor nogle modsatrettede hensyn tørner sammen, men i den her sag er det regenten, som har truffet et valg for at sikre, at institutionen står bedst rustet,” siger Thomas Larsen.
Historiker, lektor ph.d. med speciale i kongehuset Sebastian Olden-Jørgensen kalder Dronningens beslutning for naturlig og nødvendig. Han siger: 
”Det er lidt som at beskære et æbletræ – det skal ske før eller siden. Vi ser en Dronning, som vil rydde op, før hun dør og på den måde ikke efterlade ubehagelige opgaver til sin efterfølger. Beslutningen kommer ikke på baggrund af en skandaløs sag, men fordi der er et behov for en tydelig regulering af grænsen mellem den snævre og den fjerne kongefamilie. En sådan regulering har vi har op gennem historien, og vi ser det ske i andre monarkier i disse år. Der kan ikke være uendeligt med status og privilegier, og der er grænser for, hvor mange prinser og prinsesser, man som befolkning vil holde styr på.”

Denne artikel er en del af denne serie:
De kongelige

Svær debat

Kort tid efter Kongehuset havde udsendt pressemeddelelsen, udtalte grevinde Alexandra, der er mor til prins Nikolai og prins Felix, sig til B.T. Her er hun citeret for at sige følgende på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie: 
”Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt.”
Ifølge Thomas Larsen er det nærmest ironisk, at ordene kommer fra grevinde Alexandra. Thomas Larsen siger:
”Efter skilsmissen fra prins Joachim har hun været eksemplet på, hvor svært det er at være i et ingenmandsland, hvor hun i en årrække modtog apanage og skulle løse opgaver for kongehuset, samtidig med at det blev sværere og sværere at se, hvad hun gjorde for pengene. Grevinden blev katalysator for en svær debat om kongehuset: Skal man give penge til medlemmer, som ikke laver et reelt stykke arbejde for Kongehuset?”
I meddelelsen fra Kongehuset hedder det endvidere:
”Hendes Majestæt Dronningen ønsker med sin beslutning at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer.”
Ifølge Thomas Larsen viser regenten her, at hun har et knivskarpt blik på fremtiden: 
”Dronningen er klar over, at de fire børn kan komme til at befinde sig i det samme ingenmandsland som grevinde Alexandra. Vi har allerede haft debatten om, hvorvidt en prins kan være fotomodel. Det er en uholdbar situation for monarkiet og for de fire. Det ønsker hun at sætte dem fri for, og samtidig sikrer hun Kongehuset som institution.”