Idrætsfællesskaber giver socialt udsatte livsmod: ”Her er de ikke bare et personnummer”

Recovery Bulls giver socialt udsatte mulighed for et fællesskab med sport som omdrejningspunkt. Foreningen blev stiftet i Esbjerg for fire år siden af tidligere kriminelle og misbrugere, og resultaterne er så gode, at den nu er blevet landsdækkende

I 2015 stiftede Even Ramsland foreningen ”Recovery Bulls” i Esbjerg sammen med en ven, fordi han selv havde savnet et fællesskab af ligesindede, da han ville gøre op med sin fortid som kriminel og stofmisbruger.
I 2015 stiftede Even Ramsland foreningen ”Recovery Bulls” i Esbjerg sammen med en ven, fordi han selv havde savnet et fællesskab af ligesindede, da han ville gøre op med sin fortid som kriminel og stofmisbruger. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix.

Hvordan får man socialt udsatte til at tro på, at livet kan forandres?

At alkohol, stoffer eller psykiske lidelser ikke for altid behøver at styre ens liv, men at man faktisk kan komme videre – med hjælp fra andre, der selv ved, hvordan det er at være socialt udsat.

Idrætsfællesskaber ser ud til at være et godt bud. I 2015 stiftede Even Ramsland foreningen ”Recovery Bulls” i Esbjerg sammen med en ven, fordi han selv havde savnet et fællesskab af ligesindede, da han ville gøre op med sin fortid som kriminel og stofmisbruger.

Et fællesskab, hvor han kunne spille fodbold uden at føle sig forkert, men hvor folk forstod, hvad han kæmpede med. I dag har 200 socialt udsatte meldt sig frivilligt ind i foreningen i Esbjerg, og sidste år benyttede flere end 4600 udsatte sig af tilbuddene om at dyrke sport, gå til foredrag eller tage en holdlederuddannelse.

Recovery Bulls har for nylig fået endnu afdeling i Slagelse og blev fra årsskiftet til en landsdækkende forening.

En ny brugerundersøgelse viser da også, at foreningen har fat i noget, der gør en forskel. På spørgsmålet om, i hvor høj grad deltagelse i Recovery Bulls aktiviteter har bidraget til en øget livskvalitet, svarer 80 procent ”i høj grad”, mens 20 procent svarer ”i nogen grad”. Og over halvdelen, 63 procent, svarer, at de i høj grad har fået lyst til uddannelse og job gennem deres deltagelse i foreningens aktiviteter.

”Mange af vores medlemmer føler sig forkerte, hvis de møder op i andre foreninger. Derfor holder de sig væk og mister troen på, at der er andre muligheder end at isolere sig. Men her i foreningen føler de sig derimod mødt og genkendt. Og samtidig ser de sådan en som mig som en rollemodel, der giver dem håb, for jeg har været stoffri i seks år nu, er kommet ud af kriminaliteten og bliver snart færdig som pædagog. Det skaber derfor en helt anden troværdighed, når jeg så taler med dem om deres problemer,” siger Even Ramsland, der er leder af Recovery Bulls.

I den seneste årsrapport fra Rådet for Socialt Udsatte fra 2018 fremgår det, at både antallet af hjemløse og fattige stiger i Danmark.

Det er samtidig velkendt, at gruppen af socialt udsatte borgere har omfattende sociale, somatiske og psykiske problemer, og Sundhedsstyrelsen har i sin seneste rapport om sygdomsbyrden i Danmark regnet ud, at socialt udsatte i gennemsnit dør 22 år tidligere end andre.

Recovery Bulls blev sidste år kåret som årets frivillige forening i Esbjerg Kommune, og formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget Henrik Vallø fra Borgerlisten mener, at andre burde lade sig inspirere af foreningens ”imponerende resultater”, som han kalder dem.

”Brugerundersøgelsen viser med al tydelighed, at foreningen har ramt noget, som virkelig rykker for den her målgruppe. Noget, der ikke fandtes før. Mange af de socialt udsatte har jo været i kontakt med det offentlige på alle mulige måder, men det, de møder i Recovery Bulls, er en helt anden tilgang,” siger Henrik Vallø.

”Her er de ikke bare er et personnummer eller endnu en klient, men får i stedet en krammer og bliver inddraget i et større fællesskab. Og netop det med at være en ligeværdig del af noget større betyder helt vildt meget for de her mennesker,” siger Henrik Vallø, der er stolt af også at kunne kalde sig ambassadør for foreningen.

Henrik Vallø peger dog samtidig på, at succesen også er afhængig af, at man finder de rette ildsjæle til at drive projektet, og de skal være velkomne, lyder det fra lederen i Esbjerg:

”Håbet er, at Recovery Bulls vil brede sig med flere lokalforeninger rundt om i landet. Så alle socialt udsatte får mulighed for at være del af et fællesskab, der kan hjælpe dem på vej mod større livsmod. Sådan er det langtfra i dag,” siger Even Ramsland.