Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Ifølge paven kan Natos "gøen ved Ruslands dør" være medskyldig i russisk vrede

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

I et interview med den italiensk avis Il Corriere della Sera siger pave Frans, at Nato kan have været med til at vække den vrede, der førte til Ruslands invasion af Ukraine. Paven har desuden – uden held – anmodet om at besøge den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva.
I et interview med den italiensk avis Il Corriere della Sera siger pave Frans, at Nato kan have været med til at vække den vrede, der førte til Ruslands invasion af Ukraine. Paven har desuden – uden held – anmodet om at besøge den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva. Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix.

Flakkende lys vil i aften være at spotte i vinduerne i mange danske hjem. I dag er det nemlig 77 år siden, at BBC i sin aftenudsendelse kunne meddele, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig. 

Det er ikke den eneste begivenhed, der i dag minder om, at fred ikke nødvendigvis er en selvfølge. For i år falder Befrielsesdagen sammen med den årlige test af Danmarks sirenesystem, der skal kunne varsle befolkningen i tilfælde af ulykker og angreb. Sirenerne vil – som hvert år på den første onsdag i maj – lyde klokken 12. Dette år har Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet dog gjort særligt opmærksom på proceduren i materiale på ukrainsk og russisk i et forsøg på ikke at forskrække nogle af de mange krigsflygtninge, der den seneste tid er kommet hertil som følge af krigen i Ukraine.