Prøv avisen

"Ikke bare en døgnflue"

Venstres 31-årige Ellen Trane Nørby er avanceret i politik. I går blev hun ny politisk ordfører og fortsætter desuden som medieordfører. Foto: Scanpix. Foto: Uffe Weng

I går blev Venstre-politikeren Ellen Trane Nørby udnævnt som ny politisk ordfører for partiet. Den unge politiker kom i Folketinget som 25-årig -- nu har hun slået fast, at hun ikke bare var en døgnflue

Ved valget til Europaparlamentet i 2004 fik Ellen Trane Nørby flotte knap 25.000 stemmer, men blev alligevel ikke valgt ind. Ved den lejlighed udtalte politikerkollegaen Bertel Haarder til Jyllandsposten: "Ellen er en god kombination af ungdom og erfaring, som man sjældent ser. Hun er én, der vil gøre en arbejdsindsats og er ikke bare en døgnflue."

Siden da er hun kun blevet ældre og også flere erfaringer rigere. For da hun ikke fik en plads i Bruxelles, stillede hun op til folketingsvalget året efter og blev her valgt. I går, da Ellen Trane Nørby overtog posten som politisk ordfører for Venstre efter ministerrokaden, blev Bertel Haarders ord endnu en gang bekræftet.

31-årige Ellen Trane Nørby, der er cand.mag. i kunsthistorie med samfundsfag som sidefag fra Københavns Universitet, har tidligere selv udtalt, at hun gerne vil være minister. Med gårsdagens udnævnelse avancerer hun til pladsen lige under. Men et vigtigt skridt taget den kommende valgkamp i betragtning, hvor hun blandt andet skal tage sig af formidlingen af partipolitikken. Ellen Trane Nørby beskrives som en liberal holdningspolitiker. Men også som en politiker, der er så godt inde i sagerne, at man kan føre en diskussion med hende om indholdet frem for ideologiske synspunkter. Efter tirsdagens udnævnelse af flere mandlige ministre kan Ellen Trane Nørby rette op på kønsbalancen og styrke de blødere værdier qua sine poster som social-, medie-, kultur- og ligestillingsordfører.

Ellen Trane Nørby er sammen med to brødre vokset op på en gård uden for Nr. Nissum. Moderen er arkitekt, faderen tidligere borgmester for Venstre i Lemvig. Selv meldte hun sig ind i Venstre og Venstres Ungdom i 1995, da hun gik i gymnasiet.

Hun har holdt fast i sine rødder både geografisk og politisk. Hun bor i Sønderborg, hvor hun er valgt. Også politisk kæmper hun for lokalpolitiske sager, blandt andet bedre infrastruktur i Sydjylland. Altså en politiker fra det jyske, men med udsyn til Danmark, Europa og verden.

Det kom til udtryk, da hun i perioden 1999 til 2004 først var vicepræsident og senere præsident for Lymec, European Liberal Youth, en organisation for omkring 200.000 unge liberale i Europa. Hun er også næstformand for Den Danske Europabevægelse.

I dansk politik er det blevet til flere kontante udmeldinger, som også gik mod partilinjen. Blandt andet da hun i 2008 gjorde op med det nuværende licenssystem, fordi hun mente, at den i stedet skulle betales via skatten. Det var i strid med partiets holdning, hvilket Ellen Trane Nørby dog ikke så som et problem. Frihed mener hun også, der skal være i forhold til kirken. Hun er tidligere citeret for at sige til Politiken:

"Jeg er selv medlem af folkekirken, og jeg støtter tanken om en folkets kirke, men jeg mener ikke, at det betinger, at man er knyttet op på staten. Det at have en religion er en privatsag."

Som medieordfører har hun markeret sig i debatten. Blandt andet var hun med til at lukke en af DR's radiokanaler og i stedet oprette en privatdrevet kanal, der er finansieret via licensen.

I sin fritid bruger Ellen Trane Nørby gerne tid på en løbetur eller sammen med gode venner og familie, der blandt andet tæller en kæreste.

anne.jensen@k.dk