Imam: Muslimer skal ikke særbehandles på arbejdspladsen

Men det er nødvendigt at tage hensyn til menneskers forskellighed, lyder det fra imam Abdul Wahid Pedersen, som taler om islam og arbejde på et møde mandag

Det kan være en god ide at lave et bederum på arbejdspladsen, hvis andre ansatte ikke er vant til at se folk i bøn. men den enkelte muslim må også udskyde sin bøn, hvis det passer bedre i arbejdsrutinerne, mener Abdul Wahid Pedersen. -
Det kan være en god ide at lave et bederum på arbejdspladsen, hvis andre ansatte ikke er vant til at se folk i bøn. men den enkelte muslim må også udskyde sin bøn, hvis det passer bedre i arbejdsrutinerne, mener Abdul Wahid Pedersen. -.

Koranen forbyder arbejde i øltappehaller, på stripbarer og svineslagterier, men ellers er der ingen religiøse hindringer for muslimer på danske virksomheder.

Det er budskabet fra den danske imam, Abdul Wahid Pedersen, der på et møde mandag aften i LO-huset i København taler om forholdet mellem islam og arbejdsplads og giver sit bud på, hvorvidt det er nødvendigt at tage hensyn til islam på arbejdspladsen, skriver dr.dk.

Vis hensyn til alle
Svaret er "nej" - men det er nødvendigt at tage hensyn til menneskers forskellighed, understreger Abdul Wahid Pedersen.
 
- Det handler ikke om islam, men om, at mennesker er forskellige og derfor om at tage hensyn til forskelligheden. Det kunne lige så godt være at tage hensyn til, at nogle er kvinder og nogle er mænd, at nogle er vegetarer eller at nogle er a- og b-mennesker, siger Abdul han.
 
Alt skal ikke være halal
Derfor kan det godt være en god ide at oprette et lille bederum på arbejdspladser eller sørge for, at noget af kantinemaden er halal, så der også er noget til ansatte med muslimsk baggrund. 

- Hensynet skal være det samme som til ansatte med for eksempel glutenallergi - det skal ikke være sådan, at alt nødvendigvis skal være halal. På samme måde med bederum, som kan være en god ide, hvis det, at en ansat beder, giver problemer. Enten for den enkelte eller for kollegerne, som ikke er vant til at se folk i bøn, siger Abdul Wahid Pedersen.

- Omvendt må den enkelte muslim også udskyde sin bøn, hvis det passer bedre i arbejdsrutinerne, siger han. 
 
Danskere er konfliktsky
Vigtigst er det ikke at være konfliktsky omkring de problemer, der måtte opstå. Konfliktskyhed er nemlig meget udbredt på danske arbejdspladser, vurderer imamen.
 
- Man siger ikke tingene, hvis der er noget, der piner en. Ofte er det ganske små ting, der skal til, siger Abdul Wahid Pedersen.
 
Imamen tager skarpt afstand fra eksempler fra Storbritannien, hvor læger og lægestuderende med muslimsk baggrund ifølge Kristeligt Dagblad ikke vil behandle eller undervises i sygdomme, som skyldes alkohol eller seksuelt overførte sygdomme. 

Muslimer må ikke sige fra
- Hvis man er ansat på for eksempel et hospital, skal man påtage sig den opgave, man er ansat til at løse, fastslår Abdul Wahid Pedersen.
 
Men arbejdet og religionen kan kollidere - for eksempel hvis en kvindelig sosu-assistent skal intimvaske en fremmed mand.
 
- Det kunne en muslimsk kvinde måske have svært ved, fordi hun er blevet opdraget med, at det er langt over det tilladelige.

Imamer uenige
- Men det er det så ikke i forhold til pleje og helse, og der må arbejdsgiveren godt sige fra mig, at det er ok, lyder det fra Abdul Wahid Pedersen.

Han erkender samtidig, at der ikke er fuld opbakning til den korantolkning blandt alle imamer herhjemme. 
 
Det er Fagbevægelsens Videnscenter for Integration, der står for arrangementet.