Imam skaber debat om homoseksuelle muslimer

Islam kan godt rumme homoseksualitet, mener imam Naveed Baig. Hans udtalelser får ros af københavnsk politiker

Imam skaber debat om homoseksuelle muslimer
Foto: Leif Tuxen.

Kan en muslim være kæreste med en person af samme køn? Spørgsmålet er stadig tabubelagt blandt mange muslimer i Danmark. Men som den første imam herhjemme taler Naveed Baig, der arbejder på flere sygehuse og er næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter, nu åbent for en større accept af homoseksualitet i muslimske kredse.

Tro er noget, der transcenderer vores kultur og vores identitet. Tro er noget, som vi har inden i os, noget som er inde i mennesket. Derfor kan man sagtens have en tro, samtidig med at man har en anden seksuel observans, end majoriteten har, siger Naveed Baig i et interview med Politiken. Det har ikke været muligt at få Naveed Baig til at uddybe sine udtalelser for Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Dansk imam: Man kan godt være både bøsse og muslim

Naveed Baig var en af hovedtalerne, da foreningen Sabaah, der repræsenterer homoseksuelle med etnisk minoritetsbaggrund, i går holdt møde om seksualitet og tro.

Arrangementet blev holdt i kølvandet på en debat om undervisning i homoseksualitet i Odense Kommunes folkeskoler. Her vendte to politikere med indvandrerbaggrund sig kraftigt mod idéen om, at skolelever skulle have homoseksualitet på skemaet.

Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen finder Naveed Baigs udmeldinger positive. Lars Aslan Rasmussen har selv en tyrkisk far og kender mange homoseksuelle indvandrere, der bliver chikaneret eller overfaldet på grund af deres seksuelle orientering.

Det er lettere at forlade Jehovas Vidner end at springe ud som homoseksuel i et muslimsk miljø, fordi der er en ekstrem homofobi blandt mange muslimer. Homoseksuelle muslimer bliver tit fuldstændigt isoleret fra deres tidligere omgangskreds. Derfor er det ikke tilstrækkeligt, at Naveed Baig udtaler sig. Islamisk Trossamfund og Muslimernes Fællesråd må også på banen. I muslimske kredse må man tale om, at man kan være et godt menneske, selvom man har en anden seksualitet, og Islamisk Trossamfund må tale imod overfald af homoseksuelle, siger Lars Aslan Rasmussen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Islamisk Trossamfund og Muslimernes Fællesråd.

I Dansk Islamisk Råd, der står bag byggeriet af den første store danske moské på Ydre Nørrebro i København, siger talsmanden Mohamed Al-Maimouni, at det er vigtigt ikke at ekskludere homoseksuelle muslimer, men han mener omvendt, at en god muslim med homoseksuelle tilbøjeligheder bør gå i terapi.

Homoseksualitet er haram (forbudt, red.) ifølge Koranen på samme måde som alkohol og svinekød. De mennesker, der drikker alkohol og spiser svinekød, er stadig muslimer, men de er ikke praktiserende. I Danmark har trossamfundene et ansvar for at tage imod og hjælpe de mennesker, der har et problem med homoseksualitet, så de kan finde en anden måde at leve på, hvis de selv ønsker det, lyder det fra Mohamed Al-Maimouni.

Mohammed Mansour, der er tidligere socialdemokrat og løsgænger i byrådet i Odense Kommune, er en af de politikere, der har udtalt sig stærkt kritisk om undervisning i homoseksualitet. Han er helt uenig med Naveed Baig:

Man kan ikke være muslim og homoseksuel på samme tid. Den form for seksualitet hører ikke med i vores kultur. Men når det er sagt, accepterer vi, at kristne har deres religion, og vi har vores religion. Jeg blander mig ikke i, om homoseksualitet er tilladt i Danmark, ligesom andre ikke skal blande sig i, hvilke holdninger jeg har, lyder det fra Mohammed Mansour.