Prøv avisen

Imam: Voldgift bør klare muslimske skilsmisser

Danmark bør skele til de britiske erfaringer med sær-lige voldgiftsdomstole, der bevilger religiøse skilsmisser, mener imam Abdul Wahid Petersen. Foto: Jacob Nielsen Denmark

Danmark bør skele til de britiske erfaringer med særlige voldgiftsdomstole, der bevilger religiøse skilsmisser, mener imam Abdul Wahid Petersen

Når britiske muslimer skal skilles, kan de gå til en særlig voldgift, der kan bevilge en religiøs skilsmisse.

Danmark bør skele til de britiske erfaringer og indføre en samlet myndighed, der kan bevilge en religiøs skilsmisse til muslimer her i landet.

LÆS OGSÅ: Danske imamer opretter egen skilsmisseret

Det mener den danske imam Abdul Wahid Petersen, der bruger en stor del af sin tid på at løse ægteskabskonflikter mellem herboende muslimer. Som beskrevet i flere artikler i Kristeligt Dagblad risikerer muslimske kvinder i Danmark at blive socialt udstødte, hvis de ikke kan opnå en religiøs skilsmisse hos en imam. Det til trods for at kvinderne typisk er blevet civilt skilt af de danske myndigheder.

Jeg så helst en voldgift, der havde bemyndigelse til at afgøre sagerne. Den kunne bestå af både imamer, socialrådgivere og andre. Men jeg har ikke lagt mig fast på en bestemt model. Det vigtige er, at vi får oprettet en instans, der har bred myndighed blandt muslimer i Danmark, siger Abdul Wahid Petersen.

Shariaeksperten lic.jur. Rubya Mehdi fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet tror til gengæld ikke, at de britiske erfaringer med særlige voldgiftsdomstole og råd er vejen frem i Danmark.

Et islamisk råd risikerer meget nemt at skade kvinder og børn. Det er ofte mandlige fundamentalister, der sidder i sådan et råd og fortolker shariaen. Vi kan nå langt ved at bruge retslig mægling, hvor vi tager hensyn til muslimske skikke, siger Rubya Mehdi, der selv er af pakistansk oprindelse.

Professor dr.jur Hanne Petersen fra Center for Retskulturelle Studier ved Københavns Universitet vurderer også, at der er mange knaster i imamens forslag.

Et råd eller en voldgift vil formentlig kræve en lovændring, og det kræver flertal i Folketinget. Desuden forudsætter et råd opbakning i de muslimske miljøer, og muslimerne i Danmark repræsenterer vidt forskellige retninger. Ligesom der er præster i Kolding, som ikke vil vie fraskilte, så vil der også være imamer, som vil afvise at bevilge skilsmisser. De spændinger tvivler jeg på, at man kan lovgive sig ud af, siger Hanne Petersen.

BAGGRUND: Shariaråd afgør haltende ægteskaber

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) offentliggør i løbet af efteråret en undersøgelse af de problemer, herboende muslimske kvinder oplever, når de ikke kan blive religiøst skilt.