Indvandreres førtidspension skiller S og SF

Regeringen driver en kile ind mellem Socialdemokraterne og SF med et forslag om at spare penge på indvandreres førtidspension

Claus Hjort Frederiksen (V) har fremlagt et forslag om at stoppe tildelte førtidspensioner til indvandrere. Dette forslag skaber uenighed mellem S og SF.
Claus Hjort Frederiksen (V) har fremlagt et forslag om at stoppe tildelte førtidspensioner til indvandrere. Dette forslag skaber uenighed mellem S og SF. Foto: Marie Hald.

Socialdemokraternes og SF's fælles integrationspolitik viser sprækker i forhold til regeringens forslag om at stoppe tildelte førtidspensioner til indvandrere.

Statens udgifter til indvandrere er opgjort til næsten 16 milliarder kroner i 2010, og i det lys er Socialdemokraterne parate til at diskutere den revision, der skal begrænse udgifterne.

SF afviser derimod forslaget som et forsøg på at gøre indvandrere til syndebukke for den dårlige økonomi.

"Regeringens forslag er grotesk," siger socialordfører Özlem Cekic, som forhandler førtidspensioner for SF.

Forslaget kommer fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på baggrund af nye beregninger, som den uafhængige analyseinstitution Dream har lavet for den liberale tænketank Cepos: Indvandrere og deres efterkommere kostede i 2010 staten 15,7 milliarder kroner, mens indtægterne var 2,2 milliarder kroner.

Derfor henviser Claus Hjort Frederiksen til en bestemmelse, der giver mulighed for at stoppe ydelsen til en førtidspensionist, hvis vedkommendes situation ændrer sig. Og finansministeren peger på, at mange indvandrere tildeles livslang førtidspension på grund af midlertidige psykiske lidelser.

Ifølge Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, kan det være et rimeligt grundlag for at revurdere førtidspensionen.

"Hvis nogen har fået tildelt en førtidspension, som de ikke er berettiget til, skal de selvfølgelig ikke have den. Og hvis regeringen kommer med dokumentation for, hvorfor det er nødvendigt, og hvordan det skal gøres, så lytter vi til det," siger Henrik Dam Kristensen og beskriver fodslaget med SF således:

"Jeg kan ikke forestille mig andet, end at SF har samme holdning som jeg."

Men SF's Özlem Cekic ser altså anderledes på sagen:

"Vi er imod at genåbne førtidspensioner, fordi det signalerer mistillid til de personer, som har fået førtidspension, og til de socialrådgivere, som tildeler den."

Mange indvandrere er ifølge Özlem Cekic nedslidte af hårdt fysisk arbejde og plagede af psykiske problemer, som skyldes forholdene i hjemlandene.

"Jeg synes, at regeringens forslag er udtryk for et menneskesyn, hvor man er villig til at diskriminere og skabe a- og b-hold på baggrund af folks hudfarve. Hvor alt gøres op i nytteværdi. Og hvor regeringen forsøger at finde en syndebuk for den dårlige økonomi," siger hun.

Integrationspolitikken er Socialdemokraternes og SF's ømmeste punkt. De to partier har de seneste år forsøgt at matche regeringen på området med fælles fodslag og bastante beskeder, men det er et åbent og følsomt spørgsmål, hvor bred opbakning den faste kurs har i partierne.

Regeringen prøver konsekvent at udstille uenigheden med stramninger, der er for skrappe for S-SF. Senest forsøgte regeringen det med pointsystemet for familiesammenføringer, der i efteråret skabte intern splid i SF. Efter at efterlønsdebatten ikke er blevet en klar vindersag for regeringspartierne, satser de igen på udlændingepolitikken.

beck@k.dk