Prøv avisen

Indvandrerstemmer: Debat om assimilation er forfejlet

”Det er forkert at fokusere på assimilation,” siger debattøren Ahmad Mahmoud. "Jeg er generelt meget træt af, at det bliver enten-eller,” siger folketingspolitikeren Yildiz Akdogan (S). Foto: Petra Theibel Jacobsen

Det giver ikke mening at bruge ordet assimilation, siger politiker og forfatter til den aktuelle debat om, hvorvidt indvandrere skal integreres eller assimileres

Debatten om, hvorvidt indvandrere skal gennemgå en assimilation, altså en tilpasning, så kulturelle normer og forskelle ophæves, er for alvor blusset op igen. For bør man som indvandrer integrere sig, eller skal man gå skridtet videre og assimilere sig?

Historiker og professor Uffe Østergaard hælder til sidstnævnte, og derfor har han genantændt diskussionen ved at melde det ud, som daværende integrationsminister Søren Pind (V) krævede tilbage i 2011, at det ikke er nok, at indvandrere integrerer sig. De skal assimilere sig.

Men spørger man to markante stemmer i integrationsdebatten, begge med muslimsk baggrund, er diskussionen forfejlet. Vi må tale integration, før vi taler assimilation, lyder det fra Ahmad Mahmoud, der er debattør og forfatter til bogen ”Sort Land”, der omhandler den indvandrerghetto, hvor han selv voksede op.

”Vi har i 30 år forsøgt at integrere folk, og vi har i 30 år fejlet. Hvad skulle det så gøre, at man pludselig vil assimilere folk? Når vi ikke har kunnet finde ud af at integrere folk, ved jeg ikke, hvordan vi skulle assimilere dem. Man trækker assimilationskortet nu, fordi integrationen har fejlet. Vi har været dårlige til at oplyse folk.”

Så det giver ikke mening at tale om assimilation, førend vi har fået styr på integrationen?

”Nej, for vi har stadig ghettoerne, vi har stadig en manglende berøring i forhold til forbindelsen mellem minoritetssamfundene og det danske samfund. Vi interagerer simpelthen ikke nok sammen til, at vi kan integrere folk. Det er forkert at fokusere på assimilation,” siger Ahmad Mahmoud.

Man skal vise en slags patriotisme over for landet, men jeg er sådan set ligeglad med, om man er lutheraner, katolsk eller har en anden religion

Yildiz Akdogan