Ingen dansk interesse for svenske erfaringer med alkolåse

MED AFSTEMNING: Sverige har været foregangsland i kampen mod sprit i trafikken og har de seneste år hjulpet flere lande med indførelsen af alkolåsen. Men de danske myndigheder har man ikke hørt fra

Apple laver website til mindeside for Jobs
Apple laver website til mindeside for Jobs. Foto: Julie Bülow.

Siden 2003 har det i Sverige været muligt for spritbilister at få installeret en alkolås som alternativ til at miste kørekortet. Sidste år blev loven så officielt indført efter en vellykket forsøgsperiode.

Anders Hedåberg er proces-ansvarlig for alkolåsen ved Transportstyrelsen i Sverige, og han har været med til at hjælpe både Holland, Finland og Norge med at indføre alkolåse.

Han har dog ikke hørt fra Danmark, der oplever problemer med at få loven gjort klar til brug.

I min tid som koordinator har vi ikke fået henvendelser fra Danmark. Det har taget mange år at gennemarbejde ordningen, men nu er den på plads, og vores erfaringer kunne sagtens komme Danmark til gode, hvis de ville det, siger Anders Hedåberg.

I Danmark har enkelte politikere rettet skepsis mod alkolåsen og påpeget, at det ikke er forsvarligt at indføre en teknologi, der i teorien kan koste menneskeliv, hvis man eksempelvis i forbindelse med en ulykke ikke kan starte bilen, selvom føreren ikke har drukket.

LÆS OGSÅ: Dømte spritbilister kan stadig køre i beruset tilstand

Bo Bjerre er tidligere overlæge i trafikmedicin hos Vägverket (den svenske udgave af Vejdirektoratet), og har arbejdet med alkolåsen siden 1999. Han kan ikke genkende scenariet og understreger, at systemet er stabilt, og at man sagtens kan stole på alkolåsen.

Jeg synes, systemet er utrolig godt, og jeg kan slet ikke forstå, hvis man mener, at det er en falsk sikkerhed. Alkolåsen er stabil, og den har en synlig effekt, siger Bo Bjerre.

Han undrer sig ligesom Anders Hedåberg over, at Danmark ikke har søgt hjælp hos sit naboland.

Umiddelbart virker der til at være en modvilje i Danmark. Det er min opfattelse, at man, i hvert fald mens jeg arbejdede med sagen, ikke har været interesseret i hjælp og erfaringer fra os, siger Bo Bjerre.