Prøv avisen

Ingen førtidspension til unge under 35 år

Man skal være mindst 35 år for at få førtidspension. Det mener beskæftigelsesministeren

Den nye regering vil møde de unge med kontante krav. Unge i 20'erne og 30'erne skal ikke kunne leve på kontanthjælp eller førtidspension i årevis.

Der skal ifølge Politiken gøres et solidt indhug i gruppen på 750.000 arbejdsduelige danskere, som nærmest permanent har stået uden for arbejdsmarkedet på kontanthjælp, førtidspension eller anden passiv ydelse.

Recepten hedder at stoppe tilgangen til gruppen fra de unge årgange. Det skal for eksempel i fremtiden som hovedregel ikke være muligt for en ung under 35 til 40 år at få førtidspension.

- Vi kan diskutere, hvor grænsen skal gå, men det er helt forfærdeligt, at man siger til helt unge mennesker i 20'erne: Der er ikke noget, du duer til, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Der er omkring 250.000 danskere i den arbejdsduelige alder på førtidspension. Hver fjerde nye førtidspensionist er under 40 år, oplyser ministeren. I 2010 kom 4.700 unge på førtidspension.

- Som udgangspunkt skal du som ung ikke kunne få en førtidspension. Det er unge, som står i foråret af livet og er på vej ind på arbejdsmarkedet for at bruge deres ressourcer, siger Mette Frederiksen.

De unge under 30 år, der får kontanthjælp, skal heller ikke længere bare kunne cirkulere rundt i aktiveringstilbud og løntilskudsjob. De arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal have en ret og pligt til at tage en uddannelse.

- Er du under 30 år og modtager kontanthjælp, så skal der være fokus på ordinær uddannelse. Vi vil systematisk i de kommende år flytte unge fra kontanthjælp ind i uddannelsessystemet. Der er behov for et samfund, der er tydeligt i sine krav til den 26-årige, som sidder ensom hjemme i lejligheden på kontanthjælp. Vi har brug for dig, skal det lyde, siger beskæftigelsesministeren.