Ingen frygt for ulven i Dyrehaven

Advarselslamperne blinkede for fuld drøn, da et skambidt dådyr blev fundet i Dyrehaven i torsdags. Rygterne har blandt andet lydt, at ulven er på spil, men i Dyrehaven og blandt naturkendere er man ikke bange for den Store Stygge Ulv

”Jeg har endnu ikke set noget. Det virker ikke til at være en ulv, der har gjort det, for de angriber maveregionen og ikke hovedet,” siger Robert Szymanski, der med sin paraply i hånden spadserer videre mod udgangen af Dyrehaven. -
”Jeg har endnu ikke set noget. Det virker ikke til at være en ulv, der har gjort det, for de angriber maveregionen og ikke hovedet,” siger Robert Szymanski, der med sin paraply i hånden spadserer videre mod udgangen af Dyrehaven. - .

Regnen siler ned mellem træernes nøgne grene og lægger sig i små pytter i den sjaskede skovbund i Dyrehaven nord for København.

De fleste har søgt ly for decemberregnen denne kolde fredag, hvor der er varslet storm i store dele af landet. Men de værste vindpust er udeblevet, og der er ikke meget liv i de orange blade, der ligger i små stakke som om nogen havde fejet dem sammen. Faktisk ånder alt fred og fordragelighed ved Peter Lieps Hus, hvor kun nogle få forbipasserende har trodset vejret.

Dyrehaven er lige så øde som det lukkede Dyrehavsbakken, der ligger skråt overfor den lille kro, hvor karruseller og rutsjebaner rager i vejret uden at gøre det store væsen af sig. Skoven er tom. Måske skyldes det vejret. Måske skyldes det, at Naturstyrelsen advarede mod et farligt dyr torsdag eftermiddag efter fundet af et dådyr, der havde fået knust halsen og mistet hovedet. Medie-spekulationerne begyndte straks. Kunne det være en ulv, der havde været på spil?

Teoretisk: Ja. Sandsynligt: På ingen måde.

Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra flere naturkendere som anser chancerne, for, at ulven har stukket snuden frem, som meget lille.

Heller ikke Robert Szymanski, jæger gennem mange år, er overbevist, da Kristeligt Dagblad møder ham på vej hjem fra arbejdet på Dyrehavsbakken. Han undrer sig over den måde, dådyret er skambidt på.

”Jeg kiggede efter noget usædvanligt, da jeg gik til arbejde her til morges, men jeg har endnu ikke set noget. Det virker ikke til at være en ulv, der har gjort det, for de angriber maveregionen og ikke hovedet,” siger Robert Szymanski, der med sin paraply i hånden spadserer videre mod udgangen af Dyrehaven.

Under stråtaget ved Peter Lieps Hus står Dorte Sørensen og hendes voksne datter Helene Sørensen. Her står de og ryger i ly for det våde vejr, mens regnen tager til i styrke. Hverken mor eller datter mener, at der er grund til at være bange for det farlige dyr, der måske gemmer sig et eller andet sted i den våde skovbund.

”Jeg tror ikke, at der er kommet ulve over Storebæltsbroen, så havde man hørt om det. Det er formentlig en hund, der er sluppet ud fra en hundegård eller sådan noget,” siger Dorte Sørensen, hvorefter hendes datter tilføjer:

”Mange hunde har et eller andet med andre dyr, så der er en god forklaring på, at man skal have sin hund i snor herude. Vi har selv en lille Yorkshire Terrier på tre kilo, men det er nok ikke ham,” siger Helene Sørensen til stor latter for både mor og datter.

Indenfor på kroen har køkkenpersonalet snakket om ”det farlige dyr”, der frygtes på fri fod.

Men heller ikke her er der nervøse trækninger.

For som en tjener pointerer, bør man være mere bekymret for at få en gren i hovedet, når stormen Alexander forventes at gøre sit indtog senere på dagen. At et stort farligt dyr skulle gemme sig ude i Dyrehaven og vente på at springe på et lille uskyldigt børnehavebarn er langt ude, mener også Thomas Secher, der er tidligere museums-direktør og nu seniorforsker med speciale i pattedyr ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

”Sandsynligheden for, at der skulle dukke en ulv op i Dyrehaven, er godt nok mikroskopisk. Hvis der skal komme ulve hertil, skal de svømme over Øresund eller tage turen hele vejen fra Jylland. Havde vi haft en isvinter, havde jeg måske set anderledes på det, men alt i alt er chancen meget lille. Når man så sammenholder det med chancen for, at det kan være en løsgående hund, som er stukket af fra sin ejer, så er oddsene her noget større. Formentligt har den her hund nakket det stakkels dådyr, hvorefter en desperat ejer skyndsomt er gået ud af Dyrehaven,” mener Thomas Secher.

Selvom angsten for den Store Stygge Ulv ikke er til stede blandt naturkendereog de besøgende i Dyrehaven, blev tre skovfogeder sendt ud i går morges for at gennemsøge det 1100 hektar store naturområde med missionen at finde og skyde dyret.

I skrivende stund er det stadig på fri fod i Dyrehaven. Måske.