Ingen grund til bekymring: Kæledyr spreder næppe corona

I forbindelse med de mange mink med corona i Danmark vokser bekymringen for, om også kæledyr kan blive smittet – og om de kan smitte mennesker

I Danmark er det gået værst ud over minkene. På verdensplan kan det nævnes, at nogle tigre og løver i Bronx Zoo i New York er smittet af deres dyrepasser, men i Københavns Zoo er ingen dyr smittet med corona, heller ikke kontaktdyr som klappe-gederne
I Danmark er det gået værst ud over minkene. På verdensplan kan det nævnes, at nogle tigre og løver i Bronx Zoo i New York er smittet af deres dyrepasser, men i Københavns Zoo er ingen dyr smittet med corona, heller ikke kontaktdyr som klappe-gederne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Da corona blussede op i Danmark i marts, var ét af de 10 mest stillede spørgsmål på nettet, om man kunne risikere at smitte sit kæledyr, og om det kunne smitte den anden vej. I dag, hvor op mod to millioner mink er ved at blive aflivet, fordi de har corona – eller har risiko for at få det – er spørgsmålet oppe igen på de sociale medier:

”Hvad så med de katte, der løber rundt i byen, skal de også slås ned,” spørger for eksempel en borger fra Gjøl i Vendsyssel på Facebook.

Netop minkfarmene i Gjøl-området er hårdt ramt af corona.

Men nej, man skal ikke blive bange for sine kæledyr, forsikrer minkdyrlæge Mette Kragh, som er involveret i arbejdet på flere nordjyske minkfarme.

”Mink er meget modtagelige for menneskelige sygdomme. Til gengæld smittes uendeligt få andre dyr. Jeg har kun hørt om én eneste minkavler, der har aflivet en kat og efterfølgende sendt den ind til undersøgelse, og jeg ved ikke engang, om der var corona i den,” siger hun.

Allerede i juni foreskrev Fødevarestyrelsen, at minkejere ikke måtte tage kæledyr med i staldene, ligesom eventuelle kæledyr i staldene ikke måtte komme i stuehuset.

Om det er derfor, der er så uhyre få kæledyr smittet med corona selv i områder med mange smittede mink, skal beredskabschef Nikolas Hove ikke kunne sige.

”Men vi har kun testet meget få katte positive, og den hund, som i første omgang havde tegn på covid-19, havde intet anden gang, vi testede den,” siger han.

Nikolas Hove har ikke kendskab til, at noget kæledyr på verdensplan har smittet sin ejer.

”Det er formentlig også sjældent, at man har en 15 minutter ansigt-til ansigt-samtale med sin hund eller kat,” siger han og pointerer, at hovedhypotesen er, at mennesker smitter dyr og ikke omvendt.

Nikolas Hove mener heller ikke, at for eksempel måger kan bære smitten fra minkfarm til minkfarm, men det undersøges dog i øjeblikket. Måger flokkes nemlig om farmene ved fodringstid og flyver så videre til den næste.

”Man har undersøgt fjerkræ, og de kan ikke blive syge af covid-19, men selvfølgelig er der en teoretisk risiko for, at en fugl sætter sin fod i noget covid-19 og derefter sætter samme fod ned et andet sted, hvor den ikke burde, men det er en yderst begrænset risiko,” siger han.

På verdensplan kan det nævnes, at nogle tigre og løver i Bronx Zoo i New York er smittet af deres dyrepasser, men i Københavns Zoo er ingen dyr smittet med corona, heller ikke kontaktdyr som klappe-geder, og havens dyrlæge Mads Bertelsen tager det roligt – også med hensyn til kæledyr.

”I forhold til, hvor mange katte, hunde og kaniner der har været eksponeret for mennesker med corona på verdensplan, er der meget, meget få af dem, der er blevet smittet, og mig bekendt er der ikke dokumenteret nogen tilbagesmitte, selvom jeg ikke skal kunne udelukke, at det kan forekomme,” siger han og påpeger, at der er forskel på at have en hund eller en kat og så 30.000 mink tæt sammen i en stald.

”Mårfamilien tager desuden nemt imod menneskelig smitte, men hverken zoologiske haver eller private skal være bekymrede. Kæledyr har større grund til at være bekymrede for at blive smittet, end deres mennesker har,” siger Mads Bertelsen.

Også formand for Det Dyreetiske Råd Bengt Holst maner til stor besindighed.

”Jeg kan huske dengang med fugleinfluenza, hvor man begyndte at blive bange, når der landede en fugl i haven. Det er en tanke, vi skal væk fra,” siger han og advarer mod, at der går hysteri i det, som der gjorde i forbindelse med rabies for nogle år siden.

”Da det kom frem, at danske flagermus kunne være inficeret, begyndte nogle at blive nervøse for de flagermus, der boede oppe på loftet og udryddede dem. Det er en hel forkert tilgang. Myndighederne skal nok gribe ind, hvis der skulle blive grund til det, og det tror jeg bestemt ikke, der gør,” siger han.