Ingen hjælp til strandede hjemløse

En gruppe fattige EU-borgere på forgæves jagt efter job er endt på samfundets bund. Hjælpeorganisationer mener, at politikerne må handle for at hjælpe strandede østeuropæere

Kirkens Korshærs chef, Helle Christiansen, vil nu sammen med andre frivillige organisationer tage kontakt til politikere for at få etableret et rådgivningscenter for hjemløse.
Kirkens Korshærs chef, Helle Christiansen, vil nu sammen med andre frivillige organisationer tage kontakt til politikere for at få etableret et rådgivningscenter for hjemløse. Foto: Jørgen Schytte Denmark.

De bor i parker og på private nødherberger og hutler sig igennem som flaskesamlere eller tiggere. København tiltrækker i disse uger et stigende antal fattige EU-borgere. En del er romaer, der ankommer i grupper og senere rejser hjem. Andre er polakker og rumænere på jagt efter arbejde. De mangler tilbud om hjælp og synker derfor alt for hurtigt til bunds rent socialt.

Sådan lyder meldingen fra Kirkens Korshær og Projekt Udenfor. De to organisationer fortæller, at udenlandske hjemløse er kommet i klemme, efter at den daværende velfærdsminister Karen Jespersen (V) i 2007 fastslog, at deres ophold på offentligt støttede herberger ikke kan refunderes af staten.

Der findes ingen officiel opgørelse over antallet af udenlandske hjemløse. Projekt Udenfor vurderer, at der i øjeblikket er 500 udenlandske hjemløse i hovedstaden, mens Københavns Kommune skønner, at tallet er betydeligt lavere.

"En stor del af de hjemløse er arbejdsmigranter, som fra begyndelsen kun har det problem, at de skal finde job. Men det er meget vanskeligt, og lykkes det ikke, har de en meget hurtig social deroute," siger gadeplansmedarbejder i Projekt Udenfor Maj Kastanje.

Hun fortæller, at den manglende adgang til ikke-akut lægehjælp er et stort problem.

"Vi har for eksempel kontakt med en hjemløs, der er meget dårlig på grund af brok, men ikke kan få behandling."

I Mariakirken i København uddeles hver dag ostemadder og kaffe til 40-50 udenlandske hjemløse.

"Vi har fået de europæiske fattigdomsproblemer ind på livet. Mange er ressource-stærke mennesker, men de forsumper hurtigt. Et af de store problemer er, at de ikke har adgang til rådgivning," fortæller Kirkens Korshærs præst i Mariakirken, Birgitte Jeppesen.

Kirkens Korshærs chef, Helle Christiansen, vil nu sammen med andre frivillige organisationer tage kontakt til politikere for at få etableret et rådgivningscenter.

"Mange kommer, fordi de har en drøm om at skabe sig en tålelig tilværelse akkurat som danske udvandrere i 1800-tallet. Der er brug for en rådgivning til disse nødstedte mennesker," siger Helle Christiansen.

Socialminister Benedikte Kiær (K) er ikke afvisende over for idéen om en rådgivning.

"De private organisationer er velkomne til at åbne en rådgivning, men det må ikke blive et fasttømret kommunalt tilbud," siger Benedikte Kiær.

Socialministeren mener, at problemet med de udenlandske hjemløse kalder på en fælleseuropæisk løsning, der tvinger lande som Rumænien og Polen til at tage hånd om deres egne borgere.

"Det er et stigende problem, at mennesker fra fattige EU-lande bliver lokket til Vesteuropa i den tro, at der er masser af job. Vi hjælper med absolutte nødforanstaltninger som for eksempel nødherberger om vinteren og ret til akut lægehjælp, men Danmark kan ikke begynde at give offentlig hjælp til EU-borgere, der er ulovligt i landet," siger Benedikte Kiær.

soendergaard@k.dk