Ingen kirkelig modstand mod 320 meter højt tårn

Viborg Stift vil ikke gøre indsigelser mod Bestseller-koncernens tårn i Brande

Nogle vil nok indvende, at det skæmmer udsigten over et landskab, hvor kirketårne ellers er blandt de tydeligste fikspunkter for øjet. Men fra folkekirken selv lyder der ingen indvendinger mod Bestseller-tårn.
Nogle vil nok indvende, at det skæmmer udsigten over et landskab, hvor kirketårne ellers er blandt de tydeligste fikspunkter for øjet. Men fra folkekirken selv lyder der ingen indvendinger mod Bestseller-tårn. Foto: Bestseller.

Når et nyt 320 meter højt tårn formentlig kommer til at knejse mod himlen i midtjyske Brande, vil det kunne ses langvejs fra. Nogle vil nok indvende, at det skæmmer udsigten over et landskab, hvor kirketårne ellers er blandt de tydeligste fikspunkter for øjet. Men fra folkekirken selv lyder der ingen indvendinger. Viborg Stiftsøvrighed har nemlig ikke gjort indsigelse mod det høje tårn, som tøjkoncernen Bestseller planlægger at bygge.

Ifølge planloven har folkekirken ret til at gøre indsigelse og kan dermed reelt set stoppe byggerier, som forringer kirkens synlighed i landskabet. Tidligere har Viborg Stift eksempelvis modsat sig et 63 meter højt byggeri i centrum af Holstebro, hvilket medførte, at projektet blev droppet. Men når kirken ikke gør indsigelser i Brande-sagen, skyldes det ifølge Ikast-Brandes provst, Poul Erik Knudsen, blandt andet afstanden mellem det kommende høje tårn og byens kirke.

”Tårnet skal bygges som del af en ny bydel, der ligger uden for bykernen i Brande og på den anden side af motorvejen. Derfor kommer der til at være en forholdsvis lang afstand, nok omkring tre kilometer, fra det nye tårn til Brande Kirke.”

Hvad mener du om, at udsigten i området nu i mindre grad vil blive domineret af kirketårnene og i højere grad af et tårn, der er bygget i handelsmæssigt øjemed?

”Det har jeg ingen problemer med. Det er jo sådan, det er at være en del af et samfund, der udvikler sig, at andre ting efterhånden også rager op i landskabet. Der, hvor kirken bliver udfordret, er for mig at se alene, når der bygges inden for få hundrede meter fra kirken. Men i den her situation er der aldrig nogen, der vil få den tanke, at det nye tårn tager magten fra kirketårnet. Der ligger i forvejen et ni-etagers højhus meget tættere på kirken, men det har ikke mødt modstand i befolkningen,” siger Poul Erik Knudsen.

Er der tale om en særlig midtjysk mentalitet, når I er så begejstrede for store bygninger, events og andre projekter?

”Det er nok kendetegnende for både Brande, Ikast og Herning, at hvis man får en god idé eller har en stor drøm, så er tilgangen, at det skal kunne realiseres. Og kirken er jo en del af det og bør være en del af det også. Nu har vi for eksempel snart Himmelske Dage på Heden, hvor der blandt andet kommer til at være et stort himmelsk show i Boxen, som virkelig bliver en ikonisk markering af kirkens placering og budskab”.