Ingen mandater til Kristendemokraterne: I morgen må vi finde ud af, hvad vi skal gøre nu

Også denne gang ser det ud til, at Kristendemokraterne må se langt efter en plads i Folketinget, viser seneste exit-poll. Vi må tale om fremtiden i morgen, lyder reaktionen

Ingen mandater til Kristendemokraterne: I morgen må vi finde ud af, hvad vi skal gøre nu
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

”Charme, selvtillid og lækkert hår” er tilsyneladende ikke nok til at få Kristendemokraterne over spærregrænsen, ifølge de seneste exit-polls. 

De for partiet triste prognoser mere end antyder, at man også i denne omgang må se langt efter de fire mandater, det kræver at komme i Folketinget. 
 
Og skuffelsen i Grundlovsværelset på Christiansborg i København, hvor partiet holder til på valgaftenen, er ikke til at tage fejl af, da DR-værten Stéphanie Surrugue endelig når frem til partibogstavet K: 0 mandater og en tilbagegang på 0,4 procent. 

”De har nok kun spurgt her i København,” udbryder en så i det ellers stille værelse. 

Det får kandidaterne og partiets øvrige gæster til at bryde ud i latter. 

”Er der nogen, der har noget at drikke,” lyder det dernæst fra partiets formand Marianne Karlsmose, med hænderne over hovedet. Også andet end vand, bliver der tilføjet. 

Marianne Karlsmose overtog posten fra Isabella Arendt, da den tidligere formand forlod partiet i maj i år. Og der er da også bred enighed om, at Kristendemokraterne har gjort sit bedste taget i betragtning, at man mistede en særdeles vigtig brik så relativt tæt på valget. 

”Det er selvfølgelig en stor skuffelse. Vi har har haft en voldsom nederlagsfortælling at kæmpe imod. Jeg møder så mange, der gerne vil have mig i Folketinget, men ikke stemmer på os.” 

Kommer I igen til næste folketingsvalg? 

”Vi er jo partiet, der ikke vil dø, og vi har megamange kandidater, der har kæmpet med liv og sjæl. Men vi må snakke om det i morgen. Vi har brugt alle vores kræfter på at samle vores parti, men vi tager ikke en snak om fremtiden i aften, for man skal aldrig gøre noget, når man er træt.”

Hvad er gået galt? Er det spørgsmålet om abort, som holder vælgerne væk?

”Der skal være plads til nuancer i etiske samtaler, og det er vi ikke rigtig gode til i Danmark. Det er rigtig trist for mig, at der ikke er flere vælgere, som prioriterer et parti, som rent faktisk byder ind på det.”

Men, fortsætter den skuffede formand med henvisning til Isabella Arendts exit:

”Problemet er åbenlyst, når man har en formand, der smider tøjlerne og melder sig ind i et andet parti så tæt på et valg. Så bliver det svært.” 

Men partiet er heldigvis kendt for at kunne forvandle vand til vin, som spidskandidat på Fyn, Michelle West, siger til Kristeligt Dagblad:  

”Så mon ikke også, vi kan forvandle de meningsmålinger her.” 

Kandidaten har dog også et bud på, hvad der er galt - også denne gang: 

”Det, der går galt, er en ringe mediedækning ligeså snart, man ikke har en statsministerkandidat. Vi synes selv, vi har skåret en tydelig, moderne og ung profil denne gang, men det kan være, vi er kommet for sent i gang med det.” 

Ved valget i 2019 var Kristendemokraterne under 200 stemmer fra at komme i Folketinget.