Ingen ønsker at lægge sig ud med Ældre Sagen: Deres magt er frygtindgydende

Over årene er Ældre Sagen blev en så indflydelsesrig aktør på ældrepolitikken, at regeringsbærende partier næppe vil gå imod organisationen, lyder vurderingen. Vi har aldrig haft behov for at sætte os op imod Ældre Sagen, lyder det fra tidligere ældreordfører

Ældre er en voksende gruppe i samfundet, og deres prioriteter - og dermed også Ældre Sagens - er klare. "Hvis du først sætter dig imod dem, bliver det voldsomt,” siger Noa Redington og tilføjer, at han af den grund ikke tror, at regeringsbærende partier i dag reelt vil gå imod en af Ældre Sagens store dagsordener. Noa Redington er politisk kommentator og tidligere rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Modelfoto.
Ældre er en voksende gruppe i samfundet, og deres prioriteter - og dermed også Ældre Sagens - er klare. "Hvis du først sætter dig imod dem, bliver det voldsomt,” siger Noa Redington og tilføjer, at han af den grund ikke tror, at regeringsbærende partier i dag reelt vil gå imod en af Ældre Sagens store dagsordener. Noa Redington er politisk kommentator og tidligere rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Modelfoto. Foto: Casper Christoffersen / Ritzau Scanpix.

Midgårdsormen er et af de mest skrækindjagende væsener i den nordiske mytologi. Den hviler på havets bund, hvor den snor sig hele vejen rundt om Jorden og kan bide sig selv i halen. To gange forsøger tordenguden, Thor, at tage kampen op imod det kolossale søuhyre, men uden held.

Billedet af Midgårdsormen er sigende, hvis man skal forstå, hvilken plads Ældre Sagen indtager blandt magthaverne på Christiansborg, lyder det fra Noa Redington, politisk kommentator og tidligere rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

”Hvis du som politiker først begynder at slås med Ældre Sagen, er det som stakkels Thor, der forgæves løfter og løfter på Midgårdsormen. Ældre er en organisk voksende gruppe i befolkningen og har meget klare prioriteter. Hvis du først sætter dig imod dem, bliver det voldsomt,” siger han og tilføjer, at han af den grund ikke tror, at regeringsbærende partier i dag reelt vil gå imod en af Ældre Sagens store dagsordener.

Samme konklusion kommer fra Lars Barfoed, tidligere konservativ vicestatsminister og partileder, der i dag er lobbyist i kommunikationsbureauet Primetime.

”På Christiansborg bliver Ældre Sagen set som en frygtindgydende lobbyist. Som politiker ved man, at når de først ruller arsenalet ud, er de svære at stoppe. De er frygtindgydende, men der er også stor respekt for deres arbejde, der både er sagligt og veldokumenteret,” siger han.

Ifølge Noa Redington hører det med til historien, at Ældre Sagen sjældent placerer sig et sted, hvor det er nødvendigt at komme i konflikt med de store partier.

”Hvis man vil søge indflydelse som interesseorganisation, handler det om at kunne læse det politiske spil og altid gøre sig spilbar. Der er de hos Ældre Sagen så politisk snu, at de altid docerer deres kritik og dermed aldrig maler sig selv op i et hjørne,” siger han og tilføjer, at organisationen dog stadig til tider bliver opfattet som både anstrengende og irriterende på Christiansborg.

Ældre Sagen er siden dens stiftelse for 32 år siden vokset kraftigt og repræsenterer i dag hele 865.000 medlemmer. Da det politiske netmedie Altinget forrige år foretog en magtanalyse af landets interesseorganisationer, kom Ældre Sagen ind på en andenplads, kun overgået af Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel er Jeppe Jakobsen, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, tøvende med at sige, at regeringsbærende partier bare stryger Ældre Sagen med hårene. Han var i seneste valgperiode partiets ældreordfører og dermed i jævnlig kontakt med Ældre Sagen. Og selvom han oplevede organisationen som en både dygtig, vedholdende og indflydelsesrig aktør på ældrepolitikken, skete det da også, at den blev modsagt.

”Det skete da, at vi havde forskellige prioriteter på ældreområdet, uden at kontakten imellem os blev dårligere af den grund. Men i det store hele havde vi rigtig mange sammenfaldende interesser, så behovet for direkte at sætte sig imod dem opstod aldrig,” siger han.

Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, køber dog ikke præmissen, at magtfulde partier ikke længere vil gå imod organisationens store dagsordener.

”Så ville vi kunne få alle vores mærkesager gennemført. Det får vi dog ikke,” siger han.

Bjarne Hastrup vedkender sig, at hans organisation har stor indflydelse på landets ældrepolitik, men at den også har flere mærkesager, der mangler at blive realiseret.

”Vi får det igennem, vi kan argumentere sagligt for. Men der er også meget store emner, vi ikke er kommet igennem med endnu, men som er vanvittigt vigtige for de ældre, ikke mindst en bedre pleje af demente,” siger han.