Prøv avisen

Ingen skal tvinges til at kæmpe mod døden

”Medicin er meget i fokus, fordi det er det, man kan skrue op og ned på. Men for mig handler det lige så meget om at give trøst og lindring gennem ord og de æstetiske rammer, vi har på hospicet” siger hospicesygeplejersken Kirsten Bühler fra Sankt Lukas Hospice. – Foto: Leif Tuxen

Regeringen vil rydde op i reglerne, så det bliver nemmere for de døende selv at bestemme, hvordan udgangen på livet skal være

På Danmarks ældste hospice, Sankt Lukas Hospice i København, står der bibelcitater over alle dørkamme. For her ved man aldrig, hvornår man går gennem den sidste dør – og ind i døden. Og det må gerne være med en bibelsk opmuntring som ”Herren løfte sit ansigt mod dig og give dig fred” fra 4. Mosebog eller ”Frygt ikke, for jeg er med dig, fortvivl ikke, for jeg er din Gud. Jeg styrker dig og hjælper dig, min sejrrige hånd holder dig fast” fra Esajas’ Bog.

Her trøster sygeplejerskerne også de døende, så godt de kan. Men ord er ikke det eneste, der bliver brugt på hospicet, hvor man også gerne vil give patienterne en død med så lidt lidelse som muligt. For lindring er et mål for alle dem, der her skal igennem dødens dør. Og sommetider er en bieffekt af den lindring også, at patienten dør hurtigere, forklarer Kirsten Bühler, der er palliationssygeplejerske på Sankt Lukas Hospice:

”Vi holder os altid indenfor både juraen, vores egne etiske grænser og patienternes ønsker. Men det er klart, at der er andre grænser på et hospice end på et hospital. For på et hospital kæmper folk mod døden, men her giver vi folk lov til at slippe den kamp, hvis de selv ønsker det. For når folk kommer her, har de typisk allerede kæmpet længe i ofte lange og anstrengende sygdomsforløb,” siger Kirsten Bühler.

Men sådan dør alle ikke. Og det har rejst debatten om, hvorvidt lovgivningen tager nok hensyn til de døende, der ikke ønsker at fortsætte kampen mod døden. Og nu er regeringen på vej med flere tiltag, der skal gøre det nemmere at give passiv dødshjælp til døende patienter, der ikke ønsker at fortsætte en behandling.

Andre læser lige nu