Ingen skal tvinges til at kæmpe mod døden

”Medicin er meget i fokus, fordi det er det, man kan skrue op og ned på. Men for mig handler det lige så ...

”Medicin er meget i fokus, fordi det er det, man kan skrue op og ned på. Men for mig handler det lige så meget om at give trøst og lindring gennem ord og de æstetiske rammer, vi har på hospicet” siger hospicesygeplejersken Kirsten Bühler fra Sankt Lukas Hospice. – Foto: Leif Tuxen

Regeringen vil rydde op i reglerne, så det bliver nemmere for de døende selv at bestemme, hvordan udgangen på livet skal være

På Danmarks ældste hospice, Sankt Lukas Hospice i København, står der bibelcitater over alle dørkamme. For her ved man aldrig, hvornår man går gennem den sidste dør – og ind i døden. Og det må gerne være med en bibelsk opmuntring som ”Herren løfte sit ansigt mod dig og give dig fred” fra 4. Mosebog eller ”Frygt ikke, for jeg er med dig, fortvivl ikke, for jeg er din Gud. Jeg styrker dig og hjælper dig, min sejrrige hånd holder dig fast” fra Esajas’ Bog.

Her trøster sygeplejerskerne også de døende, så godt de kan. Men ord er ikke det eneste, der bliver brugt på hospicet, hvor man også gerne vil give patienterne en død med så lidt lidelse som muligt. For lindring er et mål for alle dem, der her skal igennem dødens dør. Og sommetider er en bieffekt af den lindring også, at patienten dør hurtigere, forklarer Kirsten Bühler, der er palliationssygeplejerske på Sankt Lukas Hospice:

”Vi holder os altid indenfor både juraen, vores egne etiske grænser og patienternes ønsker. Men det er klart, at der er andre grænser på et hospice end på et hospital. For på et hospital kæmper folk mod døden, men her giver vi folk lov til at slippe den kamp, hvis de selv ønsker det. For når folk kommer her, har de typisk allerede kæmpet længe i ofte lange og anstrengende sygdomsforløb,” siger Kirsten Bühler.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.