Injurieturisme er hele Europas problem

Europaparlamentariker Jens Rohde (V) vil injurie-forfølgelsen af europæiske kunstnere, journalister og dagblade til livs. Han kalder den nuværende situation for "fuldstændig uholdbar"

Der findes ikke længere chefredaktører i Danmark, der ikke kender til at have Storbritanniens retssystem i baghovedet, når en artikel af særlig følsom karakter skal lægges ud på bladets hjemmeside. Sagen er den, at det britiske retssystem har en praksis andre EU-lande ikke har. Den gør det muligt for hvem som helst, der føler sig forurettet eller såret, at anlægge injuriesager ved de britiske domstole mod dem, der står bag offentliggørelsen af bøger, artikler eller eksempelvis Muhammed-tegninger. Også selvom offentliggørelsen umiddelbart intet har med Storbritannien at gøre. I de britiske domstole er et dansk, spansk eller for den sags skyld polsk dagblads hjemmeside nemlig et internationalt medie, der kan ses og læses i London, og som derfor også kan retsforfølges i Storbritannien.
Den glidebane kaldes injurieturisme, og det vil EU-parlamentariker Jens Rohde (V) have stoppet.
– Jeg er først for nylig blevet klar over fænomenet. Men der skal ikke spildes tid, og derfor har jeg fremsat en række spørgsmål til Vivian Reding, der er kommissær for grundlæggende rettigheder i EU-Parlamentet. Målet er at få vedtaget en resolution, der kan sikre, at injurieturisme ikke kan finde sted. Her er ikke kun tale om et dansk problem. Det er et problem for alle europæere, og det er fuldstændig uholdbart, siger Jens Rohde.
Mange internationale forfattere, forlag, eksperter, virksomheder og journalister har i årevis tabt injuriesager ved britiske domstole. Pengestærke saudiarabere har i tiden efter 11. september 2001-angrebene nærmest gjort det til vane at sagsøge alle, der vover at grave i nogle af rigmændenes formodede støtte til terrororganisationer. Sagerne afsluttes næsten altid med en undskyldning eller et forlig, uden at spørgsmålet om finansieringen af terror overhovedet kommer på tale. For når der står en fornærmet milliardær på den anden side af domstolenes bænke, kan journalister, dagblade og virksomheder begynde at ane den økonomiske konkurs forude.
Og så er det et spørgsmål om at dreje nøglen om, eller bide i det sure æble og give en uoprigtig undskyldning.
– Ved hver injuriesag nappes der et hjørne af ytringsfriheden, men det er i den grad også et problem i forhold til den enkelte borgers retssikkerhed. Vi kan jo ikke forvente, at hver borger kender retssystemet i Storbritannien, siger han.
Jens Rohde er overbevist om, at problemet omkring injurieturisme nok skal blive løst. Indtil videre venter han på svar fra Vivian Reding. I mellemtiden drøfter han problemstillingen med EU-parlamentarikere fra andre lande.
– Sagen skal løftes på EU-plan. Det bedste ville være at få en forhandlingsløsning i Kommissionen med briterne. Men hvis det ikke er muligt, skal der skabes særlige former for undtagelse på injurieområdet, og det kan blive kompliceret, siger han.
Opfattelsen hos den danske politiker er, at der er bred interesse for at komme problemet til livs, hvilket betyder, at der altså ikke er tale om en sag, der skal løses internt i Danmark i kølvandet på de seneste saudiarabiske trusler om at retsforfølge 15 danske dagblade for offentliggørelsen af Jyllands-Posten-tegneren Kurt Westergaards Muhammed-karikatur.
Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har i den seneste uge talt om at få en særlig dansk vedtægt, der skal sikre danskere mod injurieturisme i stil med seks amerikanske delstaters særlige vedtægter, der nu beskytter amerikanske borgere mod injuriesager i Storbritannien. Men det er ikke vejen frem, mener Jens Rohde.
– Vi må huske, at vi er en del af EU, og derfor skal denne sag løftes i EU-samarbejdet. Vi er en del af et gensidigt anerkendelsessystem og bør være i stand til at kigge ud over vores egen næsetip i denne sag i stedet for at agere som en klovn. Det er jo alle EU-borgeres problem, og det vil blive problematisk, hvis Danmark pludselig laver sine egne forbehold uden om alle de andre lande. Så vil de andre jo ikke høre på os længere, og derfor bør vi tænke os om, siger Jens Rohde. Med hentydning til, at SF og Socialdemokratiet ikke bakkede entydigt op om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen under Muhammed-krisen bemærker han med tydelig ironi i stemmen:
– Det er jo rart, at de to partier er blevet klogere i spørgsmålet om ytringsfrihed.
allan@kristeligt-dagblad.dk