Prøv avisen
Kommentar

Intellektuel stjerne er udtryk for tidens moralske vending

Den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Peterson trækker fulde huse over hele verden med sin kritik af feminisme og identitetspolitik og moralfilosofiske anvisniger til det gode liv. – Foto: Redux/Rizau Scanpix

Når hundredvis af yngre mænd i tirsdags valfartede til foredrag med den canadiske stjernepsykolog Jordan B. Peterson, vidner det om en moralsk uforankret tid, hvor mange længes efter anvisninger for, hvordan de skal leve deres liv

Det er næppe sket før, at en canadisk psykolog har fyldt et dansk teater til sidste plads. Men det skete tirsdag aften, hvor fænomenet Jordan B. Peterson gæstede København på sin ”12 Rules for Life”-verdensturné, som er baseret på hans bestseller-bog af samme navn.

Peterson er blevet verdensberømt ved at formidle psykologiske og moralfilosofiske pointer fra sine bøger som samtidskritik og selvhjælpsråd til et millionstort publikum i videosekvenser på Youtube. Hans følgere er fortrinsvis mænd i alderen 25-45 år, og det var da også i helt overvejende grad dem, som havde fundet vej til Bremen Teater i det indre København.

Her kunne de se den noble, veltalende professor spankulere ærværdigt rundt på scenen, mens han indkredsede pointerne fra bogens regel nummer to: ”Behandl dig selv som en, du har ansvaret for at hjælpe”.