Intern splid er Venstres sikre vej væk fra magten

Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen er bundet sammen i et modvilligt skæbnefællesskab i Venstre. Det kan vise sig at være opskriften på en langvarig fløjkrig og en splittet borgerlighed

Der udspiller sig nogle dramatiske dage hos Venstre for tiden. I dag holdt partiet pressemøde i forbindelse med det årlige sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby.
Der udspiller sig nogle dramatiske dage hos Venstre for tiden. I dag holdt partiet pressemøde i forbindelse med det årlige sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix.

Claus Hjort Frederiksen er om nogen sit partis – Venstres – mand. I går tilførte han dets sommergruppemøde i Ruds Vedby på Vestsjælland en overraskende dramatik, da han ikke alene på det lukkede møde krævede, at næstformand Kristian Jensen skulle træde tilbage fra næstformandsposten og fra sit nye hverv som gruppeformand for Venstre på Christiansborg. Efter partiledelsens pressemøde gentog Hjort Frederiksen også kravet over for pressens udsendte og dermed offentligheden.

På pressemødet gav Kristian Jensen ellers udtryk for, at partiformand Lars Løkke Rasmussen lægger den politiske linje, og at han, Kristian Jensen, ville ”ønske”, at han havde kritiseret den linje internt i partiet og ikke offentligt i et stort interview med Berlingske, som han gjorde i torsdags. Der tog han afstand fra Løkkes udspil under valgkampen om at danne en SV-regering, ligesom han kritiserede Løkke for ikke at have informeret næstformanden om sit udspil tidligere. Det skete blot få dage før udgivelsen af en interviewbog med statsministeren, hvori han gjorde sig overvejelser om det mulige SV-samarbejde for at holde yderligtgående partier som Nye Borgerlige og Enhedslisten uden for indflydelse.

Det hører til i raritetskabinettet, at en indflydelsesrig og magtfuld politiker som Claus Hjort Frederiksen opfordrer sit partis næstformand til at takke af. Selv forklarer han, at Kristian Jensen har optrådt illoyalt over for partiet ved offentligt at undsige det SV-samarbejde, som Lars Løkke Rasmussen har lagt op til. Umiddelbart står Kristian Jensen stærkt svækket, efter at han nu for anden gang er gået direkte op imod sin partiformand, og for anden gang har måttet strække våben. Man kan imidlertid notere, at han fortsætter som gruppeformand, så i hvert fald den del af Claus Hjort Frederiksens angreb er indtil videre slået fejl. Det næste bliver så, om nogen vil stille op mod Kristian Jensen som næstformand på partiets landsmøde til november. Selv vil han nemlig gerne fortsætte.

Hos Venstre er der tradition for det såkaldte høvdingeprincip, som indebærer, at næstformanden som hovedregel bliver ny formand. Derfor siger Claus Hjort Frederiksen i virkeligheden, at han ikke vil have Kristian Jensen som ny formand, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt måtte trække sig. Ifølge en velinformeret kilde var Hjort Frederiksen faktisk selv stærkt utilfreds med Løkkes SV-melding under valgkampen og anså den for helt urealistisk. Den øger også konflikten med de øvrige borgerlige partier, som i går alle erklærede sig skuffede over, at Venstre fortsat overvejer en SV- eller VS-regering. Angiveligt er Hjort dog forbitret over, at Kristian Jensen skal have underløbet en aftale i partiledelsen om, at Inger Støjberg skulle have været gruppenæstformand. En post, der i stedet tilfaldt Sophie Løhde ved en afstemning i folketingsgruppen forleden.

Et alternativ på posten som næstformand og dermed formandskandidat kunne være partiets genkomne politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som Claus Hjort Frederiksen har et godt øje til, men han stiller næppe op, medmindre han er tindrende sikker på at blive valgt. I går sagde Ellemann-Jensen, at han på landsmødet vil støtte det nuværende formandskab, det vil sige Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

Det paradoksale er, at med sit overraskende angreb på Kristian Jensen risikerer ”partiets mand” at have lagt mere brænde på en fløjkrig, der kan komme til at vare flere år. Lars Løkke Rasmussen har ikke antydet, at han vil gå af som formand, tværtimod gjorde han det i går klart, at han satser på at blive statsminister igen inden for de næste fire år.

I realiteten er Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen bundet sammen i et – ganske vist modvilligt – skæbnefællesskab. Dermed risikerer Venstre, at konflikten om den politiske linje og ledelsen kan fortsætte i lang tid. Både De Konservative og Socialdemokratiet har i 1990’erne og 2000’erne haft langvarige fløjkrige, der viste sig at være den sikre vej nedad i meningsmålingerne og væk fra magtens centrum. Konsekvensen kan blive den samme for Venstre.