International undersøgelse: Danmark er verdens bedste land at få børn i

Ny rangliste kårer Danmark som klodens mest familievenlige land. Velfærdsstaten giver gode rammer for børn, men samtidig er trivslen truet, siger direktør for Børns Vilkår

I en undersøgelse med 17.000 deltagere fra 85 lande viser det sig, at Danmark er det allerbedste land at få børn i. - Foto: Alexandra Beier/Reuters/Ritzau Scanpix.
I en undersøgelse med 17.000 deltagere fra 85 lande viser det sig, at Danmark er det allerbedste land at få børn i. - Foto: Alexandra Beier/Reuters/Ritzau Scanpix.

De nordiske velfærdssamfund ligger helt i top globalt set, når det gælder gode vilkår for børnefamilier. Danmark er verdens bedste samfund at opfostre børn i, mens Norge er nummer to, og Sverige nummer tre på verdensranglisten. Sådan lyder den optimistiske konklusion fra den amerikanske medievirksomhed U.S. News & World Report, der på baggrund af et globalt rundspørge hvert år udgiver en rangliste over verdens bedste lande.

Listen over de bedste lande at opfostre børn i rangordner 85 lande og er baseret på en række statistiske data samt en undersøgelse blandt 17.000 mennesker over hele kloden. For at vurdere det mest familievenlige land har de medvirkende i undersøgelsen skullet svare på, hvordan de opfatter deres lands hensyn til menneskerettigheder, familievenlighed, ligestilling mellem kønnene, graden af lykke i samfundet, lighed i indkomst, tryghed samt hvor veludviklede, de offentlige uddannelses- og sundhedssystemer er.

Meik Wiking, der er forfatter og leder af Institut for Lykkeforskning i København, peger på, at danskerne, når de bliver spurgt i internationale lykkeundersøgelser, generelt er et af klodens lykkeligste folk. De mindst lykkelige lande er Syrien, Afghanistan og Den Centralafrikanske Republik.

”Danmark er fredeligt, vi har gratis uddannelse, alle kan komme på hospitalet, vi har gode pensioner, der er en relativ lighed mellem kønnene. Der er på den måde også rigtig gode muligheder for at være børnefamilie. Vi arbejder kortere end mange andre steder i verden. I det hele taget er de nordiske velfærdsmodeller ret gode til at reducere årsager til ulykke. Men det forhindrer ikke, at der alligevel er mange børn og unge, som mistrives,” siger Meik Wiking.

Han ser det dog som en svaghed ved ranglisten, at den ikke konkret måler, hvordan borgernes liv er, men derimod hvordan de adspurgte i undersøgelsen opfatter situationen i deres land.

”Derfor giver undersøgelsen ikke nødvendigvis det sande billede af forholdene. Ranglister er typisk baseret på et gennemsnit, og der kan sagtens være grupper, der har det dårligt, og unge med trivselsproblemer, selvom forholdene for børnefamilier overordnet opfattes som gode,” lyder det fra Meik Wiking.

Et godt fundament 

Direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl, der har skrevet bogen ”Verdens bedste barndom?”, er ikke overrasket over Danmarks førerposition.

”Vi har i kraft af vores velfærdssystem fundamentet for at give børn verdens bedste barndom, men vi er i en periode, hvor der er en række nye udfordringer, som den slags ranglister ikke tager højde for. Vores fællesskab er blevet mere udfordret, vores institutioner er blevet dårligere bemandet. Vi er et af de samfund, hvor far og mor samlet set er flest timer på arbejdsmarkedet, og så er der en voksende trussel fra de sociale medier,” siger Rasmus Kjeldahl.

For nylig viste en undersøgelse fra center for ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, at næsten halvdelen af alle unge oplever en grad af mistrivsel. Rasmus Kjeldahl mener, at der er et tempo og et pres i samfundet, som måske i højere grad rammer børn fra rige lande end børn fra middelindkomstlande.

”Målinger af børns trivsel viser, at den er gået tilbage de sidste 10-20 år. Da jeg voksede op i 1970’erne, var der også udsatte børn, som havde det meget svært, men der var ikke den mere generelle stress blandt børn og unge, som vi ser i dag. Dengang var der mindre pres på i skolen. Forældre havde ikke børn som projekter, og der var en langt større frihed for det enkelte barn til at leve sit eget liv,” siger Rasmus Kjeldahl.

Signe Nielsen, formand for Fola – Forældrenes Landsorganisation, der yder rådgivning til forældre med børn i daginstitution, er umiddelbart overrasket over, at Danmark ligger nummer et på listen over mest familievenlige lande.

”Jeg ville have troet, at Sverige og Island slog os med flere længder, for forældre der har for eksempel langt bedre vilkår i forhold til at blive hjemme hos syge børn. Vi er et rigt land, så selvfølgelig har danske børn det bedre end børn i Sudan. Men jeg synes, man skal sammenligne med andre velfærdssamfund, og i den sammenhæng er Danmark et dårligt land at være barn i. Der er ingen tvivl om, at det stigende pres på daginstitutioner betyder, at nogle børn kommer i mistrivsel,” siger Signe Nielsen.