Internettet skærper ekstreme holdninger

En dansk hjemmeside med opfordring til drab på voldtægtsforbrydere skaber nu politisk debat. Internettets anonymitet har ført til en skærpelse i trusler og had, vurderer eksperter

Der findes i dag flere millioner had-hjemmesider på internettet. -- Foto: Scanpix.
Der findes i dag flere millioner had-hjemmesider på internettet. -- Foto: Scanpix.

Anonymiteten bag computerskærmen har ikke kun øget udbredelsen af trusler og had, men også gjort de ekstreme holdninger endnu mere ekstreme.

Det er vurderingen hos eksperter i både ind- og udland, og herhjemme har fænomenet med trusler på internettet netop ført til en sag på justitsminister Lene Espersens skrivebord.

I den aktuelle sag har SF's retsordfører Anne Baastrup bedt ministeren om en reaktion på ytringer fremsat på de to hjemmesider www.skolevold.dk og www.massevoldtaegt.dk, som begge ejes og redigeres af Karsten Holt Larsen.

På hjemmesiden skriver Karsten holt Larsen, at en aktuel voldtægtssag fra Næstved burde føre til, at "danske mænd og kvinder, der måtte ønske det, får mulighed for at slå forbryderne ihjel med egen hænder" samt at "politiet i Næstved har moralsk pligt til at muliggøre selvtægtsdrab på de udenlandske gruppevoldtægtsforbrydere"s.

Anne Baastrup har tidligere fået email fra Karsten Holt Larsen, som hun har valgt at ignorere.

– Men det her er simpelthen for rystende. Jeg gjorde mig store overvejelser om, hvorvidt jeg giver ham for meget opmærksomhed ved at rejse sagen overfor justitsministeren. Men når der direkte opfordres til drab, må der gribes ind. Jeg vil vide, om det virkelig kan være lovligt, og hvad der eventuelt kan gøres, siger Anne Baastrup.

Undersøgelser fra blandt andre det amerikanske Simon Wiesenthal Center, som kortlægger antisemitisme og racisme, viser, at antallet af had-hjemmesider siden internettets spæde barndom er vokset fra nul til flere millioner samt at væksten ikke kun skyldes den øgede udbredelse af internetteknologien. En af de primære årsager er derimod anonymiteten på internettet, vurderer eksperterne.

Den holdning deles af Thomas Ploug, cand.mag. i filosofi, som netop nu forsker i etik i cyberspace.

– Nu kender jeg ikke detaljerne i den konkrete sag, men overordnet kan man sige, at ekstremismen trives på nettet, fordi den undgår to vigtige former for modstand. Dels møder de ekstreme holdninger ikke den systematiske modstand, som de ellers ville opleve i andre medier. Var disse holdninger blevet fremsat i avisartikel eller et læserbrev, ville de enten blive modsagt af andre kilder eller føre til modstand fra andre læserbrevsskribenter. Men derudover undgår man at stå ansigt til ansigt med sine ofre eller modstandere, siger Thomas Ploug.

Han peger på, at den manglende konfrontation i sig selv kan skærpe synspunkterne.

– Det er mere ansvarsfrit at sidde hjemme i lænestolen og skrive, at man vil slå den og den ihjel end at sige det til vedkommende selv. Desuden har mange den opfattelse, at nettet er et slags anarki, hvor der ikke gælder de helt samme regler som i det øvrige samfund. Det er naturligvis ikke rigtigt, men selve kommunikationsformen fremmer ofte en meget direkte og hurtig debat, siger Thomas Ploug.

Karsten Holt Larsen afviser, at han bruger internettet for at skjule sig.

– Det vil da være dumt at sige det til folk, hvis jeg virkelig ønsker at slå dem ihjel. Men jeg står ved mine udtalelser, og jeg har fået utroligt mange positive tilbagemeldinger fra folk, som siger, at de er helt enige med mig, siger Karsten Holt Larsen, der betegner kritikken af hans ytringer som udtryk for danskernes manglende karakter.

– Vi mangler en heroisme og stålsathed. Hvis man får et familiemedlem voldtaget eller dræbt, tror jeg at de fleste har lyst til at slå forbryderne ihjel, og jeg ville glæde mig, hvis de her forbrydere blev dræbt. Det er såmænd bare det, jeg siger, og den holdning står jeg gerne ved, siger Karsten Holt Larsen, der tager en eventuel politianmeldelse med sindsro.

– Så må politiet afgøre, hvad der skal ske. Det får mig ikke til at trække i land. I USA er der en udbredt accept af selvtægt, og det kommer der også herhjemme om nogle år, er jeg sikker på, siger Karsten Holt Larsen.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk