Inviter en forsker og få gratis foredrag hjemme i stuen

Gratis forskerforedrag om galakser, hunde med kræft, og 263 andre emner kan bestilles til afholdning i april.

En forsker på besøg i et privat hjem i Revn under Forskningens Døgn 2022.
En forsker på besøg i et privat hjem i Revn under Forskningens Døgn 2022. Foto: Søren Kjeldgaard/Free.

Uanset hvem du er, har du i sidste uge af april muligheden for at få en af mange forskere på besøg til et gratis foredrag under Forskningens Døgn.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Forskning er afgørende for at forstå vores fortid og samtid og bidrager til at skabe innovative løsninger for fremtiden.

- Jeg er derfor glad for, at vi igen i år giver danskerne mulighed for at få stillet nysgerrigheden inden for eksempelvis klimaforandringer, sundhed eller biodiversitetskrisen, siger Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund.

En af de 259 deltagende forskere er astrofysiker og videnskabsformidler ved forskningscenteret Cosmic Dawn Center, Peter Laursen.

Cosmic Dawn Center er et samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU.

- Jeg kan rigtig godt lide at komme ud og formidle og få andre til at se, hvorfor jeg synes, astronomi er det sjoveste i hele verden, og jeg kan godt lide de spørgsmål, man altid får. Man lærer også noget af det selv, når man formidler, siger han til Ritzau.

Han har hvert år siden 2014 deltaget i Forskningens Døgn, hvor han har holdt foredrag om galakser på blandt andet biblioteker og gymnasier.

Et af foredragene, hvor Peter Laursen oplevede stor interesse, var i Herstedvester Fængsel.

- Det var faktisk en af mine fedeste oplevelser, for jeg nåede ikke halvvejs igennem mit stof, fordi de havde så mange spørgsmål, siger han.

Hvis du vil gerne vil blive klogere på galakser, hunde med kræft eller moderkager, så kan et foredrag bookes mellem 20. februar og 27. marts.

Der er dog betingelser, der gør sig gældende for at få et af de gratis oplæg af 30-90 minutters varighed.

Du skal kunne samle et publikum på mindst 20 lyttende personer i passende rammer for både forsker og publikum. En stor stue kan være nok.

Hvis foredragsholderen ikke er tilknyttet et universitet eller en professionshøjskole, skal man kunne dække eventuelle transportomkostninger for forskeren.

De forskellige foredrag, der kan bestilles, kan ses på Forskningens Døgns hjemmeside: https://forsk.dk/.

Forskerbuffeten har sine begrænsninger. Ikke alle foredrag kan bestilles til alle dele af landet.

Hvis man eksempelvis vil have nogen til Bornholm, er eksempelvis 47 af de 263 fysiske foredrag, der kan afholdes fysisk.

Mange af foredragene kan også afholdes virtuelt.

Foredragene afholdes under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn for 19. gang mellem lørdag den 22. april til og med fredag den 28. april.

/ritzau/