Isabella Arendts succes kan smitte af på Kristendemokraterne

Kristendemokraternes 26-årige næstformand gjorde det godt som vikar for formand Stig Grenov ved den første partilederrunde på TV 2, siger politiske kommentatorer. Hun kan få betydning for partiets valgresultat, mener ekspert

Isabella Arendt hilser ved partilederrunden i tirsdags på Dansk Folkepartis
Isabella Arendt hilser ved partilederrunden i tirsdags på Dansk Folkepartis.

En ung kvinde i en rød kjole stjal opmærksomheden tirsdag aften, da partiformændene stod over for hinanden i valgkampens første partilederrunde på TV 2.

Kristendemokraternes næstformand og børne- og familieordfører Isabella Arendt blev i sidste øjeblik indkaldt som afløser for partiets formand Stig Grenov, som fik et ildebefindende. Ifølge de politiske kommentatorer løste hun den opgave mere end bare tilfredsstillende.

Politisk kommentator og tidligere rådgiver Søs Marie Serup kårede hende eksempelvis til aftenens helt store vinder, og kaldte hende “et lysende talent, der pludselig trådte ind i stuen,” og tilføjede, at “alle partiledere lyttede til hende, og hun afvæbnede fuldstændig alle de fordomme, man kunne have om Kristendemokraterne.”

Hun brændte da også i den grad igennem, da hun tonede frem på skærmen, mener Henrik Bech Seeberg, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og blandt andet har forsket i partikonkurrence, dagsordensfastsættelse og nye partiers entre.

Ifølge ham var sammenligningen med en anden karismatisk politiker nærliggende, da debatten var forbi, og der var blevet sunget fødselsdagssang i studiet for Isabella Arendt, som blev 26 år på dagen, hvor hun med ganske kort varsel måtte træde ind i sin første partilederrunde.

”Hun mindede mig om Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der også kunne nå ud i stuerne i de her partilederrunder. De får begge deres budskab igennem,” siger Henrik Bech Seeberg og peger på, at Isabella Arendts gennemslagskraft kan få betydning for Kristendemokraternes valgresultat.

“Personerne gør en forskel for vælgerne, når de skal afgive deres stemme. Partiernes programmer og erklærede holdninger har selvfølgelig også betydning, men det handler i høj grad om politikerne. Efter Lars Løkke Rasmussens skandalesager regnede man for eksempel ud, at de havde kostet ham 180.000 stemmer,” siger Henrik Bech Seeberg.

Han forklarer, at personerne er vigtige, fordi de kan vække identifikation og sympati, som ikke skal undervurderes, og slet ikke, når man snakker om et parti som Kristendemokraterne. De har ikke siddet i Folketinget i lang tid og har derfor ikke haft de samme muligheder som andre partier for at vise deres politik,” siger Henrik Bech Seeberg.

”Jeg vil helt klart vurdere, at de skal sende hende fremover. Kristendemokraterne skal spille dette kort i en kaotisk og omskiftelig valgkamp, hvor det kan vise sig at blive nemmere for de små partier at fremlægge deres mærkesager og finde en plads. De kan lykkes med at bringe moralske og værdipolitiske emner på banen og dermed kile huller i den etablerede struktur. Det var ikke muligt ved valget i 2011, der var et krisevalg og drejede sig om de store partier, der kunne lave reformer,” siger Henrik Bech Seeberg.

Han mener, at der er grund til at være forsigtigt optimistisk på Kristendemokraternes vegne i denne valgkamp efter en god start.

Det mener Isabella Arendt også selv.

“Vi har fået en bedre start, end vi kunne have drømt om,” siger Isabella Arendt.

Hun håber, at den øgede opmærksomhed kan betyde, at flere vælgere får øjnene op for, hvad partiet egentlig står for.

“Jeg ved, at der hersker mange fordomme om os, men vi er ikke et fjendsk og gammeldags parti,” siger hun.

Hvorfor tror du, at Kristendemokraterne får så meget medvind nu?

“Jeg tror, vi lykkedes med at komme ud over stepperne med det, vi står for. Det er fedt at kunne vise, at vi har svar på mange store spørgsmål og ikke kun til de nicheområder, som vi plejer at blive spurgt ind til. Der er en vigtig kamp i gang mod et helt andet menneskesyn, som vi gerne vil være en del af, for hvilke små partier skal præge den borgerlige fløj. Stram Kurs og de andre eller os?”

“Det er klart, at nogle måske synes, at jeg er et frisk pust, og der er nok også nogle, der kan identificere sig mere med mig end med Stig (Grenov, partifoprmand, red.),” siger Isabella Arendt.

I øvrigt er Stig Grenov efter sit ildebefindende frisk til igen at føre valgkamp efter sit afbud partilederdebatten, skriver Ritzau.

Stig Grenov har fået orlov fra sit arbejde fra i går og fire uger frem, så han kun skal koncentrere sig om sin rolle som formand for Kristendemokraterne i valgkampen.