Ishøj har konstant flest corona-smittede. Hvad siger byens borgere om situationen?

I Ishøj By Center findes både dagligvarer, kulturtilbud og offentlig transport – og måske også årsagen til kommunens høje smittetal

Ishøj Kommune har i månedsvis haft det højeste antal coronasmittede i Danmark. I byens center mødes borgere på kryds og tværs, men ingen ved, hvorfor lige præcist Ishøj er hårdest ramt. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen.
Ishøj Kommune har i månedsvis haft det højeste antal coronasmittede i Danmark. I byens center mødes borgere på kryds og tværs, men ingen ved, hvorfor lige præcist Ishøj er hårdest ramt. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Ishøj By Center er kommunens hjerte. Det er her, alle mødes, og herfra lokalsamfundets puls udgår. Centeret er byplanlægningens svar på en alt-i-én løsning, som inden for få hundrede meter rummer både borgerservice, bibliotek, biograf, butikker og ikke mindst en Bilka. Spørgsmålet er, om centeret også rummer kilden til kommunens høje smittetal.

Mens nyheden om, at butikkerne i Ishøj bliver ramt af endnu en lokal nedlukning, tikker ind, handler folk i bycenteret uforstyrret videre. Én henter frokost fra en café, nogle hæver penge og skal i Bilka, mens andre slentrer igennem centeret uden presserende formål for øje. Klientellet er fortrinsvist gråhåret, men i blandt gemmer sig også yngre mennesker, børnefamilier og en håndfuld teenagere.

Langt de fleste bærer mundbind, og bag en af maskerne er pensionist Lone Villadsen, som har boet i Ishøj siden 1975. Hun er taget i centeret for at købe blomster og trækker let opgivende på skuldrene som svar på, hvorfor smitten altid topper i Ishøj.

”Det undrer mig. Jeg bor selv i Vildtbanegården, som er et af de store sociale boligbyggerier, og der er blevet sendt rigtig meget information ud. Jeg har ikke selv været smittet, og jeg har heller ikke indtryk af, at mine naboer er plaget,” siger hun.

I en af centerets sidegader ligger byens musikteater, ”Kulturium”, som under nedlukningen er omdannet til testcenter. Ved indgangen informerer kulturmedarbejder Nourddine Rasmussen om, at i dag er sidste dag med test uden tidsbestilling.

”Jeg tror, at der især er mange ældre, der får svært ved at finde ud af, hvordan man gør fremover,” siger han.

Men de ældre er ikke de eneste, der er svære at nå. Der bor mere end 125 forskellige etniciteter i Ishøj, og en stor del af kommunens corona-tiltag har handlet om at oversætte information til andre sprog.

I testkøen står kæresteparret Daniela-Carmen Rade og Hussain Nisar. De er fra Rumænien og Pakistan og arbejder i rengøringsbranchen. De har boet i Ishøj i fire år, men taler ikke dansk.

”Vi har primært brugt Google-translate til at oversætte information om corona,” forklarer Hussain Nisar.

I dag kommer sprogbarrieren i vejen for coronatesten, for parret vender om i forvirring over, hvornår kravet om tidsbestilling træder i kraft.

Borgerne i Ishøj By Center er ikke meget for at udtale sig om, hvorfor smitten topper i Ishøj, og på overfladen er der ikke meget at se denne onsdag ved middagstid.

Kun et enkelt sted har en mand brudt afspærringsbåndet på en bænk og sat sig med mundbindet under hagen.

Men en centervagt nævner for Kristeligt Dagblad, at der altid er stille først på dagen, og at arbejdet med at få folk til at overholde coronareglerne først spidser til sidst på dagen, når flokke af især unge mænd dukker op.