Prøv avisen

Islamisk-Kristent Studiecenter lukker

Islamisk-Kristent Studiecenter har gennem årene været udsat for hård kritik, ligesom blandt andre Søren Krarup, som har kritiseret Lissi Rasmussen for som folkekirkepræst at samarbejde med muslimer i stedet for at missionere. -

Islamisk-Kristent Studiecenter forfalskede forholdet mellem kristendom og islam, mener DF's Søren Krarup. Efter flere års økonomisk krise må centret nu give op

Seks års hård kamp for at finde penge til den daglige drift tvinger nu Islamisk-Kristent Studiecenter i København til at lukke.

Islamisk-Kristent Studiecenter blev stiftet i 1996 med en ambition om at forbedre dialogen og sameksistensen mellem Danmarks to største religiøse grupper, kristne og muslimer. Kort efter blev centeret styrket med fast økonomisk støtte, men med regeringsskiftet i 2001 blev støtten fjernet, så centeret siden 2002 har overlevet på bidrag fra menigheder, muslimske organisationer og støtte til enkelte projekter.

Men kampen for overlevelse har været for hård og Islamisk-Kristent Studiecenter kan nu ikke længere betale for driften af lokalerne på Nørrebro i København, forklarer stiftspræst Lissi Rasmussen, der gennem alle årene har været leder af Islamisk-Kristent Studiecenter.

Her til sidst har vi været nødt til at bruge så meget tid på at skaffe penge, at det begynder at gå ud over arbejdet og selve formålet med centeret. Så nu må vi konstatere, at selvom der måske mere end nogensinde er brug for et center som vores, er der også politisk sket et negativt skred, som gør det meget svært at fortsætte på det hidtidige niveau, siger Lissi Rasmussen og peger på, at blandt andre Dansk Folkeparti har arbejdet aktivt for at fjerne støtten til Islamisk-Kristent Studiecenter.

Søren Karrup har jo direkte sagt, at han ville arbejde for at få fjernet enhver form for offentlig støtte til centret. Men jeg kan kun sige, at selvom centeret lukker, vil foreningen bag det hele fortsætte sit arbejde og i så vidt omfang som muligt også forsøge at holde sammen på medarbejderne og dermed opretholde flere af projekterne, siger Lissi Rasmussen.

Islamisk-Kristent Studiecenter har gennem årene været udsat for hård kritik og er blandt andet blevet beskyldt for at være for ukritisk i forhold til islam, ligesom blandt andre Søren Krarup og præstenetværket Islamkritisk Netværk har kritiseret Lissi Rasmussen for som folkekirkepræst at samarbejde med muslimer i stedet for at missionere.

For Lissi Rasmussen er der dog ingen tvivl om, at Islamisk-Kristent Studiecenter har haft en positiv betydning for forholdet mellem kristne og muslimer i Danmark.

Helt konkret har vi for eksempel oplevet en meget stor tilfredshed med vores omsorgsprojekt, som hjælper sygehuspatienter med etnisk minoritetsbaggrund. På det større plan kan vi se, at mange af de personer, der i dag benyttes mest i debatten om mødet mellem islam og kristendom har en baggrund i Islamisk-Kristent Studiecenter, siger Lissi Rasmussen.

Søren Krarup, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og en af de skarpeste kritikere af Islamisk-Kristent Studiecenter, mener dog ikke, at centerets lukning kan udlægges som et resultat af Dansk Folkepartis politiske indflydelse.

Jeg vil tro, at langt de fleste efterhånden har fået åbnet øjnene for islams egentligt indhold og hensigt, så det vil være meget vanskeligt at gå tilbage til den naivitet, der kendetegner Lissi Rasmussen og kompagni i Islamisk-Kristent Studiecenter. Der er jo ingen i Danmark, der efterhånden er i tvivl om, at islam er en frygtelig trussel mod alt, hvad der er dansk, siger Søren Krarup, som tager grundlæggende afstand fra tanken om en ligeværdig dialog mellem kristendom og islam.

Islamisk-Kristent Studiecenter var kun med til at forfalske forholdet mellem islam og kristendom. Folkekirkens præster arbejder blandt andet ud fra den augsburgske bekendelse, der betegner islam som et af de kætterier, som en kristen forkynder skal sige nej til, og det vil sige, at man ikke skal gå i indsmigrende dialog med islam, siger Søren Krarup.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk