Islamprofessor: Muslimer skal reformere sig

Islam skal ikke reformeres, men det skal muslimers sind. Det var en af pointerne, da den berømte teolog Tariq Ramadan holdt oplæg i København i søndags

Tariq Ramadan er fortaler for en såkaldt euroislam. –
Tariq Ramadan er fortaler for en såkaldt euroislam. – . Foto: Tariq Mikkel Khan/ritzau.

Det var en vaskeægte teologisk superstjerne, der i søndags gæstede det ydre Nørrebro i København.

Tariq Ramadan er forfatter og professor ved Oxford Universitet i England og en af de mest toneangivende muslimske stemmer i debatten om islam internationalt. Han er især blevet kendt som fortaler for en ny variant af islam, euroislam. Filosofien bag euroislam er, at europæiske muslimer både kan og skal bibeholde deres religion, samtidig med at de skal være gode borgere i de europæiske lande.

Men det var ikke det eneste tema for hans oplæg søndag i Professionshøjskolen Metropols bygninger. Oplægget var arrangeret af organisationen Vazir, der blandt andet laver akademiske events om islam i Danmark.

”Jeg mener ikke, at islam skal reformeres, men det skal muslimers sind. Problemet er ikke i teksten, men den måde, hvorpå den forstås og læses,” sagde Tariq Ramadan indledningsvist i sit foredrag, der handlede om en reformation blandt muslimer.

”Der mangler en intellektuel revolution, når det kommer til visse muslimers sind. Vi skal blive bedre til at læse Koranen, som den var ment, og ikke som det står i teksten. Du skal have den historiske kontekst med, når du læser Koranen. Det kan ISIS og Boko Haram ikke,” sagde Tariq Ramadan.

I sit oplæg lagde Tariq Ramadan meget vægt på, at muslimer skal tilpasse sig de europæiske samfund, men uden at miste deres islamiske identitet, hvilket er grundpillen i euroislam-modellen.

”Som muslim bør man fordømme terrorangreb mod danskere, men det betyder ikke, at du som muslim skal tie stille om flygtninges forhold, migranter, om at folk flygter på grund af angreb i Syrien, og det betyder ikke, at du skal tie stille om, at Europa lukker grænser om sig selv,” sagde Tariq Ramadan blandt andet:

”Det er strukturel international racisme, hvis jeg som schweizisk statsborger ikke må tale om drab på palæstinensere, tibetanere og flygtninge. Hvis dit statsborgerskab betyder, at du ikke må tale om humanisme, så har vi et problem,” sagde Tariq Ramadan til klapsalver fra salen, der særligt talte yngre muslimer.

Efter oplægget var der mulighed for spørgsmål fra salen. Her ønskede en yngre kvinde at vide, om Tariq Ramadans italesættelse af, at kvinder og mænd er skabt lige i islam også burde føre til en genlæsning af de islamiske tekster ud fra et feministisk perspektiv.

”Jeg er meget enig i det, du siger, og ingen kan afvise, at de store muslimske lande er præget af en patriarkalsk kultur. Min bekymring er, om islamisk feminisme fører til en diskussion om kvinder mod mænd. Samtidig skal man også være meget sikker på, at vi ikke kun vil have feminisme, fordi vi vil være ligesom vesten. Feminisme er en vestlig ideologi, og vi skal være meget opmærksomme på at gøre det til vores eget,” sagde Tariq Ramadan.

Kristeligt Dagblad havde fået tilbudt et kort interview med Tariq Ramadan, men da han umiddelbart før interviewet rejste en række krav til, hvad der måtte spørges om, besluttede Kristeligt Dagblad at afslå tilbuddet om et interview. Denne artikel er derfor baseret på Tariq Ramadans foredrag.