Italien er på nippet til at vedtage lov om assisteret selvmord

Også i Italien er der voksende politisk opbakning til legalisering af assisteret selvmord. Italiensk debat om dødshjælp kan dog ikke sammenlignes med den danske, siger ekspert.

Loven om assisteret selvmord kommer i kølvandet på en kendelse og en underskriftindsamling, der sidste år nåede over 750.000 underskrifter. Genrefoto.
Loven om assisteret selvmord kommer i kølvandet på en kendelse og en underskriftindsamling, der sidste år nåede over 750.000 underskrifter. Genrefoto. Foto: Gary Waters/Ikon Images/Ritzau Scanpix.

Italien er rykket et skridt nærmere en legalisering af assisteret selvmord.

Et stort flertal i parlamentet stemte tidligere på måneden ja til et lovforslag om at tillade, at læger kan hjælpe patienter med at dø, og den lov vil efter al sandsynlighed blive vedtaget i senatet.

Alberte Bové Rud er italien-ekspert og ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og siger om den kommende lov.

”Dødshjælp er et grundpolitisk problem i Italien, der som bekendt er et stærkt katolsk land, hvor positionerne både for og imod kan forklares med religiøse argumenter: På ja-siden taler man om værdighed og næstekærlighed, på nej-siden om mord, selvmord og det ukrænkelige menneskeliv. Derfor er det her en stor sag i Italien.”

Lovforslaget vil ifølge den internationale tv-station Euronews legalisere assisteret selvmord for patienter, som lider af uhelbredelig sygdom med "en dyster prognose", og som lider ubærligt fysisk og mentalt. En sådan patient skal også have været i lindrende behandling og være i en situation, hvor han eller hun kun holdes i live ved hjælp af medicinsk behandling.

Det er langt mere restriktive betingelser end for eksempel den hollandske lov, hvor både assisteret selvmord og aktiv dødshjælp kan gives til psykisk syge personer og andre uden umiddelbart livstruende lidelser.

Den italienske lov kommer ifølge Alberte Bové Rud efter en årtier lang debat med en række kardinal-sager.

I 1992 var kvinden Eluana Englaro ude for et trafikuheld, hvorefter hun lå i koma i 17 år. En højesteretsdom tillod i 2008, at hun fik lov at dø på den måde, at man undlod at give hende næring, men sagen nåede højeste politiske niveau, og tidligere premierminister Silvio Berlusconi forsøgte personligt at forhindre, at den understøttende behandling blev standset.  

En kendelse fra 2019 fra den italienske forfatningsdomstol slog fast, at assisteret selvmord er legalt under visse betingelser – kendelsen vedrørte en sag om en kendt DJ, der efter et trafikuheld var lammet og blev holdt i live med kunstig respiration og ernæring.

Loven kommer i kølvandet på denne kendelse og en underskriftindsamling for en legalisering, der sidste år nåede over 750.000 underskrifter. Omtrent som de danske borgerforslag gav indsamlingen adgang til, at spørgsmålet blev taget op politisk.

Debatten i Italien er direkte forbundet til kirken og religionen. I sagen om Eluana Englaro modsatte Berlusconi sig for eksempel med, at ’jeg er ikke en Pontius Pilatus’, som han sagde. Der er debatten i Danmark nok mindre religiøst præget.

Alberte Bové Rud

En egentlig folkeafstemning om problemstillingen blev dog blokeret af forfatningsdomstolen i februar, men nu har parlamentet altså stemt for en lov om legalisering af assisteret dødshjælp.

”Lovforslaget er et eksempel på, at det er moderne tider selv i Italien, og at kun de mest konservative og katolsk indstillede blandt de politiske partier stadig er forbeholdne,” siger Alberte Bové Rud.

Hun advarer dog mod at sammenligne den italienske debat om dødshjælp med den danske:

”Debatten i Italien er direkte forbundet til kirken og religionen. I sagen om Eluana Englaro modsatte Berlusconi sig for eksempel med, at ’jeg er ikke en Pontius Pilatus’, som han sagde. Der er debatten i Danmark nok mindre religiøst præget.”

Morten Bangsgaard, medlem af Det Etiske Råd og teologi-studerende, betoner, at man i Danmark i 2018 udvidede mulighederne for selvbestemmelse ved livets afslutning.

Blandt andet har man i dag med juridisk bindende behandlingstestamenter mulighed for på forhånd at frasige sig livsforlængende behandling, hvis man for eksempel en dag bliver så svært invalideret, at man ikke kan klare sig selv hverken fysisk eller mentalt.

”I Danmark har vi på sin vis allerede rykket hegnspælene derhen, hvor habile patienter kan forlange igangværende behandling afbrudt, uanset om afbrydelsen medfører, at patienten umiddelbart derefter afgår ved døden. Jeg tror, det mindsker behovet for at drøfte assisteret selvmord her, og politisk var der i forbindelse med dét lovarbejde i hvert fald bred enighed om, at grænserne i dansk kontekst trækkes her,” siger han.