Jøder vil beholde kulturarv hentet i Irak

USA vil sende irakisk-jødiske kulturgenstande tilbage til Irak, mens amerikanske jøder påpeger, at landet har fordrevet alle sine jødiske borgere

Beholdere, der blev brugt til opbevaring af Torah-ruller, som denne, er blandt de genstande, der er blevet reddet, og som muligvis skal returneres til Irak.
Beholdere, der blev brugt til opbevaring af Torah-ruller, som denne, er blandt de genstande, der er blevet reddet, og som muligvis skal returneres til Irak. . Foto: Iris.

Jødiske bøger og manuskripter bjærget af amerikanske soldater efter invasionen af Irak i 2003 kan lige nu ses offentligt for første gang i USA, hvor en udstilling af et udvalg af genstandene netop er åbnet på på nationalarkivet The National Archives i Washington. Det amerikanske udenrigsministeriums beslutning om at returnere genstandene til Irak, når udstillingen slutter næste år, udløser imidlertid stor harme blandt irakiske jøder i USA og andre lande, der betegner dem som del af deres kulturarv og fremfører, at en nation, der igennem årtier har fordrevet sin jødiske befolkning, ikke fortjener at gen-erhverve de hellige genstande.

En paraplyorganisation for 52 forskellige jødiske foreninger, Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, skriver i en officiel erklæring, at amerikanske jøder er dybt bekymrede over udsigten til, at genstandene havner i Irak og foreslår, at de i stedet udleveres til irakisk-jødiske synagoger i USA og andre lande. Også flere medlemmer af Kongressen, heriblandt den demokratiske senator Charles Schumer, opfordrer USAs udenrigsministerium til at finde alternativer til en tilbagelevering.

LÆS OGSÅ: Rapport: Den amerikanske jødedom er i forandring

Talsmænd for udenrigsministeriet udtrykker indtil videre tillid til, at den irakiske regering vil beskytte genstandene, der efter planen skal opbevares i Iraks nationalbibliotek.

De nyrestaurerede dokumenter udgør et sjældent indblik i det over 2500 år gamle jødiske samfund i Irak, der ifølge den store jødiske organisation Jewish Agency for Israel er svundet ind fra 130.000 mennesker i 1940 til blot syv personer i 2008. Genstandene blev fundet i en oversvømmet kælder i 2003 af amerikanske soldater, da de efter diktatoren Saddam Husseins fald gennemsøgte det hemmelige politis hovedkvarter, Mukhabarat.

Samlingen dækker fem århundreders jødisk liv i Irak og er en vilkårlig blanding af religiøse og ikke-religiøse kulturskatte og bagateller taget fra et bredt udvalg af jødiske institutioner. Blandt dem er århundreder gamle fragtmenter af Torah-ruller og andre hellige tekster såvel som aviser, telefonbøger, kontorkorrespondance og udskrifter af jødiske elevers skolepapirer.

Det tog amerikanerne flere uger at få dokumenterne ud af den oversvømmede kælder, tørre dem og sende dem til USA, hvor de ankom forrevne og sorte af mug. Eksperter fra The National Archives er stadig i færd med at restaurere og digitalisere de i alt cirka 2700 bøger og titusinder af dokumenter, der gradvis vil blive lagt på internettet.

Det jødiske eksilsamfund i Irak er den ældste jødiske diaspora i verden. I 1910 udgjorde jøderne en fjerdedel af Bagdads befolkning, men nazi-inspirerede optøjer i 1940erne fik mange til at flygte. I begyndelsen af 1950erne rejste 120.000 jøder fra Irak efter at være blevet tvunget til at opgive statsborgerskab og ejendom, og udvandringen fortsatte støt i de følgende årtier.

Ifølge Harold Rhodes, der er analytiker i USAs forsvarsministerium, og som var med, da genstandene blev fundet i 2003, er det sandsynligt, at dele af samlingen blev flyttet rundt af den konstant svindende irakisk-jødiske befolkning, indtil at den i 1984 havnede i Bagdads sidste synagoge, hvor den blev beslaglagt af Saddam Husseins styre med det formål at ydmyge byens tilbageværende jøder.

Udstillingen kan ses i The National Archives indtil den 5. januar.