Jagten på minoritetsstemmer i Aarhus

Stemmeprocenten har i høj grad været i fokus ved dette års kommunalvalg. I den aarhusianske bydel Gellerup så politikere og frivillige frem til at finde ud af, om deres store kampagnearbejde rettet mod etniske minoriteter havde givet pote

I 2009 stemte 42,7 procent af borgerne i Gellerup ved kommunalvalget, mens den samlede procent for Aarhus var 63,7. I år håber politikerne, at den ligger noget højere i Gellerup.
I 2009 stemte 42,7 procent af borgerne i Gellerup ved kommunalvalget, mens den samlede procent for Aarhus var 63,7. I år håber politikerne, at den ligger noget højere i Gellerup.

Tidligere på dagen hjalp Serpil Basara en tyrkisk mand med at stemme til kommunalvalget for første gang. Han var stolt, men havde brug for hjælp fra den unge socialrådgiver, der sad ved valgbordet foran ham som frivillig i centeret Globus1 i den aarhusianske bydel Gellerup. For hvor krydset skulle sættes, vidste han ikke. Serpil Basara spurgte, hvilke politikere han kendte, og den tyrkiske mand kom i tanke om en, han havde hørt holde tale i Bazar Vest. Ham kunne han godt lide, så ham blev det.

I løbet af tirsdagens første timer har Serpil Basara fået hjulpet en del beboere fra området med at stemme. Nogle har haft brug for at få vist, hvordan krydset skulle sættes og stemmesedlerne læses.

For andre har det handlet om noget så tilsyneladende simpelt som at få mast sedlerne ned igennem en alt for smal sprække på de store, grå stemmekasser. Det problem har venstremand Peter Arenfeldt i hvert fald erfaret. Han sidder som frivillig ved bordet ved siden af Serpil Basara og har netop hjulpet en ældre mand med at få stemmesedlen ned, da en ung kvinde henvender sig. Hun viser sine stemmesedler frem, og han forklarer: Først skal hun finde partiet, og derunder kan hun så finde navnene på de politikere, der er at stemme på fra partiet.

LÆS OGSÅ
: Kommunalvalg og religion: Muslimske borgere bør gøre deres pligt i dag

At skulle stemme er nyt for flere i området, og færre end hver anden gjorde det ved kommunalvalget i 2009. Ofte kræver det også lidt mere af borgerne med anden etnisk baggrund, siger Peter Arenfeldt:

Flere kan være udfordret af blandt andet sproget, men der har vi mange frivillige, der er klar til at hjælpe. Det vigtigste er, at vi sørger for, at de får stemt, for mennesker med anden etnisk baggrund udgør omkring 90 procent af Gellerup. Derfor er deres meninger vigtige i byrådet.

Generelt har stemmeprocenten været i fokus ved dette års kommunalvalg, hvor der er lavet flere lokale og nationale kampagner for særligt unge og etniske minoriteter. I Gellerup har forskellige aktører arrangeret vælgermøder og valgcaféer med politikere fra alle partier, og 14 mødre fra området har været rundt i opgange for at opfordre beboerne til at stemme. Viceborgmester i Aarhus og spidskandidat for De Radikale Rabih Azad-Ahmad ser frem til at finde ud af, om det har givet pote.

Efter den indsats og det fokus regner jeg med en højere procent. Jeg har selv snakket med flere fra området undervejs i valgkampen, som siger, at de ikke har stemt tidligere, men gør det nu, siger han og tilføjer, at dette er meget positivt for både borgere og politikere.

Borgerne skal have medindflydelse på deres hverdag, børnenes skole og så videre. Samtidig har vi som politikere brug for demokratisk legitimitet, når vi skal sidde og træffe beslutninger på vegne af borgerne i Aarhus. Jo flere stemmer, jo mere repræsenterer vi demokratiet.

LÆS OGSÅ: Valgønske: En mere politisk kirke, tak

Langt fra alle fremmødte denne tirsdag er dog nybegyndere. Ezzedine Azzam stemmer altid, da han ser det som væsentligt for at være en del af et samfund. 35-årige Filiz Karakoc har også altid stemt, for at få en bedre by, hvor Gellerup ikke ender som et ghetto-område, der er dårligere stillet end resten af Aarhus.

Emine Arikan vil sikre sin fremtid. Hun sidder med sin voksne datter uden for stemmelokalet iført tørklæde og en stor sort dragt. Hun har boet i Danmark i 35 år og har stemt til valg hver gang.

Hvis ikke jeg stemmer, så har jeg ikke noget talerør i kommunen, oversætter hendes datter Senay Arikan Tanis for hende.

Datteren nøjes ikke med at stemme, men stiller for første gang op til valget for De Radikale, og hun har under valgkampen også brugt tid på at lære unge og etniske minoriteter, hvordan de stemmer.

Det har været sværest at komme igennem til unge, da de ikke har samme entusiasme som de ældre. Men jeg håber, de kan se mig som en slags rollemodel.

72-årige Else Rasmussen stemmer, fordi det er hendes ret og pligt. Hun har valgt at sætte kryds ved den nuværende borgmester, Jacob Bundsgaard (S), da hun synes den unge mand har gjort det godt, og veninden Minna Kvist tilføjer, at ham får vi ikke bedre, hvorefter de begge skynder sig hjem for at få kaffe.

Havde veninderne ventet en halv time mere, havde de ellers set den unge mand i egen person. Kort før middag træder Jacob Bundsgaard ind i lokalet og bevæger sig rundt ved alle valgbordene for at give hånd. Også han tror på en højere valgdeltagelse i år end i 2009.

Her er Gellerup et vigtigt område, da vores etniske minoriteter er dem, der sammen med de unge traditionelt set stemmer mindst. Det er derfor en af de grupper, der er dårligt stillet til at blive repræsenteret i kommunen. Men jeg synes, at der er blevet gjort rigtig meget i år og tror på et godt resultat.

I 2009 stemte 42,7 procent af borgerne i Gellerup ved kommunalvalget, mens den samlede procent for Aarhus var 63,7.