Jakob Vedelsby: Jeg elsker at ligge under birketræet og lytte til bladenes raslen

Forfatter og formand for Forfatterforeningen Jakob Vedelsby holder gerne sine sommerferier i Danmark. Hans værste ferieminde er fra en sommer i Sverige, hvor han troede, han havde lejet en idyllisk ødegård til familien...

Forfatter Jakob Vedelsby debuterede i 2002, og har siden udgivet række romaner, senest "Skyggespor" i foråret 2015.  Foto: Privat.
Forfatter Jakob Vedelsby debuterede i 2002, og har siden udgivet række romaner, senest "Skyggespor" i foråret 2015. Foto: Privat.

Hvordan holdt I ferie i dit barndomshjem?

Vi var mest i Danmark og tog på ture til vandet. Jeg er vokset op i Birkerød, så vi kørte gerne op til Kattegat ved Sjællands nordkyst. Min far havde certifikat til et sportsfly, der stod på en flyveplads i nærheden af Hillerød. Det fedeste, der kunne ske for min lillebror og mig på en af de ferier, var, når vi blev vækket tidligt om morgenen af vores forældre, der havde besluttet sig for, at vi skulle flyve til Anholt. Det gjorde vi en del gange indtil omkring midten af 1970’erne. De endagsture til Anholt er nogle af de bedste ferieminder fra min barndom. 

Hvad er ingredienserne til en god ferie?

Min kone og jeg har et sommerhus i Tisvilde, og der er vi som regel i juli. Det bedste er, at man kan slappe helt af deroppe. Hvis man altså slukker mobilen og lader e-mailen hvile. Jeg har monteret en hængekøje under et birketræ og elsker at ligge der og lytte til bladenes raslen i vinden. Og måske også se lidt Tour de France på iPad’en. Jeg har et skriverum i sommerhuset, og også i ferien kan jeg godt lide, at der et vist element af hverdagsrytme, så jeg skriver typisk hver dag. 

Hvad ville du aldrig bruge din ferie på?

Jeg tror egentlig ikke, at der er særlig meget, som jeg aldrig ville udsætte mig selv for i en ferie. Jeg er ret nysgerrig af natur og vil på en måde gerne opleve det meste. Et krydstogt, vandre langs kysten i Irland eller hvad det nu kunne være, som jeg endnu ikke har prøvet. Jeg tror, at det er sådan, fordi jeg som regel får ganske meget ud af det, som jeg nu engang oplever. I mit arbejde som forfatter er alting som bekendt research. Samtidig er der mennesker stort set overalt, og mennesker er bare per definition spændende. Så jeg vil ikke udelukke noget.

Hvad er dit bedste ferieminde?

Jeg kommer med det samme til at tænke på de ferier, som min kone og jeg har haft med vores to døtre, som i dag er voksne. Fra de var helt små og indtil de var omkring 15-16 år, var vi stort set hver sommer en uge eller to i et lejet sommerhus i Blokhus ved Vesterhavet. Det var den slags særlige familieidyl, hvor børnene er små, som aldrig kommer igen på helt samme måde. Og så har Vesterhavet en utrolig høj stjerne hos mig. 

Hvad er dit værste ferieminde?

Det må være det år, hvor vi tænkte, at vi også skulle prøve noget nyt, og derfor lejede et hus i Sverige. Det lød så godt forinden, det lå i nærheden af Ängelholm og tæt på vandet. I virkeligheden viste det sig at være et virkelig kedeligt sted i et virkelig kedeligt villakvarter. Jeg havde nok snarere forestillet mig noget i retning af en dejlig svensk ødegård. Der var da også lidt skov, men det hele var bare så ucharmerende.

Huset var meget slidt, og der var sådan en lidt uhyggelig stemning. Og det nærliggende hav var fyldt med vandmænd, så børnene ville ikke bade der. Der var bare ikke noget, der fungerede. Det regnede også. Vi havde lejet huset for 14 dage, og det havde også været ret dyrt, men vi endte med at tage tilbage til København efter fem ellers seks dage. Det var en stor lettelse at komme hjem til vores trygge og hyggelige lejlighed på Nørrebro igen. 

Hvad pakker du altid ned i tasken, når du skal på ferie?

Udover selvfølgelig tøj, tandbørste og den slags har jeg altid forskellige skriveredskaber med. Kuglepenne, blokke og diktafon. Jeg har som regel også computer med og mit lille videokamera, der er på størrelse med en mobiltelefon. Kameraet bruger jeg til at optage blandt andet mennesker, byer og landskaber for bedre at kunne genkalde mig dem i skriveprocessen. 

Kan du anbefale en god bog til sommerferien? 

Kan man tillade sig at anbefale en af sine egne bøger? For så vil jeg gerne nævne min seneste, der hedder ”Skyggespor”. Det er en litterær thriller med et vist spændingselement og derfor også egnet til ferielæsning, tænker jeg. Bogen har en mandlig hovedperson, som går meget igennem og er i en proces, hvor han trævler sit liv op. På den måde får man både spænding og noget mere filosofisk og eksistentielt med sig.