Jamen, er det ikke ...?

To kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget fortæller om at have et efternavn, der klinger politisk velkendt

Sabeena Sareen, lillesøster til Manu Sareen.
Sabeena Sareen, lillesøster til Manu Sareen. Foto: Steen Evald.

Sabeena Sareen. Opstiller til kommunalbestyrelsen i København for Liberal Alliance. Lillesøster til kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R).

På Sabeena Sareens Facebook-profil står der Sareen version 2.0. Og hun har da også en del til fælles med sin bror, kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R), men der er også en del, der adskiller dem, fortæller hun. Sabeena Sareen har med egne ord altid villet politik, men som alenemor har tiden ikke været til det før nu.

LÆS OGSÅ:
Valgforskere: Sådan finder du ud af hvem du skal stemme på

Det er så nemt at klandre andre og brokke sig over ting i samfundet, men så må man gøre noget ved det. Nu prøver jeg, og så kan jeg i hvert fald ikke klandre mig selv for ikke at have prøvet.

Som kandidat for Liberal Alliance vil hun kæmpe for, at grundskylden på huse og ejerlejligheder sættes ned, for det skal ikke være en belastning for folk at have et hjem og det er det med de nuværende takster, mener hun. Et stærkere erhvervsliv og en bedre integrationsindsats er også blandt hendes mærkesager, og særligt sidstnævnte deler hun med Manu.

Manu og jeg vil meget af det samme. Jeg har et glødende hjerte for de svage, det har Manu også, vi har bare en forskellig tilgang til løsninger. Af sind minder vi også meget om hinanden, Manu er bare mere indadvendt end mig.

Sabeena Saren ser det hverken som en fordel eller en ulempe at have en så politisk kendt bror.

Jeg tror ikke, at jeg decideret trækker på ham, men når jeg er på gaden, siger folk da nååå, du er hans søster, og så får jeg altid: Det må være sjovt til jeres familiemiddage. Men vi prøver at undgå at diskutere alt for meget politik, for der skal også være plads til at have det hyggeligt sammen. Vi er jo passionerede omkring politik, for det er noget, man identificerer sig med, så det er lidt ømtåleligt. Men vi er i familie, og det kommer altid først.

Og der er bestemt plads til to Sareener i dansk politik, mener Sabeena Sareen.

Jeg er pavestolt af Manu, han er en knalddygtig minister, og han har gjort sig fortjent til at være, hvor han er. Men han har jo ikke patent på efternavnet.

Bergur Løkke Rasmussen. Opstiller til regionsrådet i Region Hovedstaden for Venstre. Søn af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Ja, slaget om Heden skulle lige overstås.

Bergur Løkke Rasmussen er løjtnant af reserven ved siden af sit studie på Handelshøjskolen i København, CBS, og ved siden af sit Venstre-kandidatur til Region Hovedstadens regionsråd. Efter en øvelse i Oksbøl fortæller han, at han siden folkeskoletiden har været interesseret i politik.

Jeg er selvfølgelig præget af at komme fra et politisk hjem, og alle børn er vel prægede af deres forældre. Politik har været en stor del af min hverdag i mange år, og hvis am har overskuddet og tror, man kan præge en udvikling, synes jeg, man bør involvere sig.

Som søn af forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan Bergur Løkke Rasmussen godt mærke, at folk i udgangspunktet er lidt mere interesserede i at høre, hvad han har at sige som politiker.

På den måde er jeg nok lidt på forkant med at få mine budskaber ud, men det er ikke sådan, at folk bare er købt, fordi der står Løkke Rasmussen. Men de tager da ofte imod folderen.

Folk, han møder, antager ofte, at han må have samme holdninger som sin far hvilket heller ikke er helt skævt.

Det er ikke noget problem, for jeg er jo fra Venstre. Hvis jeg var endt i den røde blok, ville det være et problem, men sådan er det ikke.

Som politiker forsøger Bergur Løkke Rasmussen hverken at adskille sig fra eller trække på sin fars politiske kendisstatus.

Jeg går til valg på de emner, jeg selv mener er vigtige, og så er det bare så heldigt, at det meget ofte stemmer overens med min fars holdninger. Og med partiets selvfølgelig.

Den seneste tid har GGGI-sagen med Lars Løkke Rasmussen som ufrivillig hovedperson fyldt overordentlig meget i offentligheden, og Venstre-formandens privatøkonomi har været genstand for megen opmærksomhed. De eventuelle private omkostninger ved livet som politiker er med i Bergur Løkke Rasmussens overvejelser, men:

De positive sider har vundet. Jeg har set bagsiden af medaljen, men jeg synes, forsiden er pæn nok til, at jeg gerne vil prøve det selv. Men jeg kan ikke udelukke, at jeg en dag vil synes, at fokusset på privatlivet kan blive for meget.

Thomas Boberg: Hesteæderne 2. 80 sider. 199 kroner. Gyldendal.
Thomas Boberg: Hesteæderne 2. 80 sider. 199 kroner. Gyldendal.