Japansk valg gavner klimaforhandlinger

Klimaminister Connie Hedegaard, der er vært for klimatopmødet i december, vejrer ny luft for klimaforhandlingerne efter det japanske systemskifte.

Japansk valg gavner klimaforhandlinger. DPJ leder Yukio Hatoyama.
Japansk valg gavner klimaforhandlinger. DPJ leder Yukio Hatoyama. Foto: Kazuhiro Nogi.

Jordskredsvalget i Japan kan blive et vigtigt skridt i de internationale klimaforhandlinger. Det vurderer klimaminister Connie Hedegaard (K).

- Hvis den nye japanske regering lever op til sine meldinger i valgkampen, er det utrolig godt nyt for klimaet. Det nye regeringsparti ønsker at reducere Japans udledninger med 25 procent i 2020 i forhold til 1990. En sådan politik vil give Japan en international førerstilling på dette område, og Japan vil komme til København som et af de få lande, der lever op til forskernes anbefaling, siger Hedegaard i en skriftlig kommentar til det japanske valg.

Den hidtidige japanske regering har længe hængt i bremsen på klimaområdet. Premierminister Taro Aso satte i juni et mål for nedskæringen af CO2-udslippet på otte procent inden 2020 sammenlignet med 1990-niveauet. Det er langt efter EU's løfte på minimum 20 procent. Da Japan er verdens næststørste økonomi og den femte største udleder af CO2, vil nye signaler herfra være godt nyt for klimaet. Japan, der var vært for Kyoto-topmødet, som lagde navn til den nuværende klimatraktat, kan dermed igen blive en vigtig aktør i bestræbelserne på at imødegå den globale opvarmning. Forude venter topmødet i København i december, hvor verdens lande skal finde en afløser for Kyoto-aftalen, der skal gælde fra 2012 og frem.

- Ved at stå fast på sit valgløfte vil den nye japanske regering kunne give ny dynamik til den internationale klimapolitik på det helt rigtige tidspunkt. Samtidig vil det betyde, at japansk industri vil blive tvunget til forstærket innovation inden for energieffektive løsninger, mener den danske klimaminister.