Bertel Haarder om ny bestyrelsespost: ”Jeg lytter til kritikken”

Bertel Haarder (V) er fra den 1. januar ny bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater. Sin formandspost i Folketingets kulturudvalg er han åben for at give videre, siger han efter kritik af den nye dobbeltrolle

"Jeg sagde ja med det samme, fordi jeg synes, jeg har både kærlighed og kendskab til teateret. Det er vigtige forudsætninger," fortæller Bertel Haarder (V) om sin nye post som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater.
"Jeg sagde ja med det samme, fordi jeg synes, jeg har både kærlighed og kendskab til teateret. Det er vigtige forudsætninger," fortæller Bertel Haarder (V) om sin nye post som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Bertel Haarder (V). Hvorfor har du sagt ja til at være bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater?

Jeg sagde ja med det samme, fordi jeg synes, jeg har både kærlighed og kendskab til teateret. Det er vigtige forudsætninger. Kærligheden kommer fra min barndom på Rønshoved Højskole. Min mor var meget teaterinteresseret. Der var højtid, når der blev sendt tv-teater. Min allerførste oplevelse med Det Kongelige Teater var i Flensborg, da jeg var 12 år og så gæsteforestillingen ”Indenfor murene” med Poul Reumert, Clara Pontoppidan og John Price. Det glemmer jeg aldrig. Min morfar, Oscar Geismar, der var slotspræst, var faktisk teateranmelder i Kristeligt Dagblad. Fra ham har min mor og jeg arvet teaterglæden. Dette at have en mor og morfar, der elsker teater, har præget mig og været en drivende kraft. Det giver kendskab at have set så mange forestillinger, som jeg har set, også på Det Kongelige, og så giver det selvfølgelig kendskab at have været kulturminister og kulturordfører.

Hvad er dine visioner for Det Kongelige Teater?

Det vil jeg helst ikke udbrede mig om. Hverken Kasper Holten (teaterchefen, red.) eller hans medarbejdere skal læse om mine eventuelle visioner, før jeg er trådt til. Jeg glæder mig meget til at samarbejde med dem og bestyrelsen.

Efter udnævnelsen har det mødt kritik, at du samtidig fortsætter som formand for Folketingets kulturudvalg og dermed kommer til at have en dobbeltrolle, hvor du både kommer til at bevilge penge til kulturlivet og bestemme, hvordan penge skal bruges. Hvad siger du til den kritik?

Jeg lytter til kritikken, og jeg har allerede aftalt med statsministeren i forbindelse med udnævnelsen, at hvis der er den allermindste mulighed for interessekonflikt, så sidder jeg hverken i formandsstolen eller i udvalget.

Hvordan skal det forstås?

Så vil jeg skifte en kollega ind, så jeg træder ud, mens det foregår. Men langt det meste handler jo om museer, sport og folkeoplysning, hvor der ikke er antydninger af problemer.

Så hvordan vil du forholde dig i tilfælde, hvor du som formand for kulturudvalget skal tage stilling til Det Kongelige Teater?

Det er utænkeligt. Det ville jeg aldrig komme til, fordi jeg vil vige både formandssædet og udvalgsposten, så en anden ville blive skiftet ind. Det kan så være i kortere eller længere tid, eller det kan være, at vi ændrer hele bemandingen i partiet. Jeg vil dog gerne orientere mig, før jeg træffer drastiske beslutninger. Men jeg klæber ikke på nogen måde – vi kan altid flytte rundt på tingene i mit parti, og jeg har et åbent sind over for både kritik og gode forslag. Jeg er helt åben for eventuelt at bytte med en partifælle eller en fra et andet parti, og det har jeg talt med min gruppeledelse om.”