Prøv avisen
Interview

Jeg er DF’er helt ind i knoglerne

DF’s retsordfører Peter Kofod Poulsen er helt igennem partiets mand. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti er og skal være et parti med varer på alle hylder, mener retsordfører Peter Kofod Poulsen. Han er dybt rodfæstet i sit parti, han frygter, at indvandring kan koste velfærdsstaten livet, og så betegner han Martin Henriksen som en ”genial” ordfører

”Mini-Tulle” er et kælenavn, der har hængt ved Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen med henvisning til formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. Lighederne er da også både i fysisk og politisk forstand til at få øje på. Jakkesættet er syet skarpt og stramt, og det samme er holdningerne hos både formanden og den 27-årige Peter Kofod Poulsen.

Han er ikke kommet i Folketinget for at reformere Dansk Folkepartis politik. Nej, tværtimod vil Peter Kofod Poulsen hellere fortsætte den kurs, andre i partiet har lagt før ham. For det går jo godt, som han siger, og der er ingen grund til at ”ændre på en succes”.

”Og Dansk Folkeparti er en succes og har været det igennem rigtig mange år. Jeg ser ingen grund til, at vi trænger til et nyt pust. Partiet er på en sikker, solid kurs, og det vil jeg ikke ændre på,” siger han, og det samme gælder for så vidt hans forvaltning af retsordførerskabet.

”Mit mål har fra starten været, at linjen skulle være fuldstændig den samme som under den tidligere retsordfører Peter Skaarup. Folk på den anden side af murene skulle mærke så lidt som muligt til, at der var skiftet retsordfører. Det kan jo lyde mærkeligt – for der er nogen, som sætter sig i stolen og taler om at gøre tingene på en helt ny måde. Det vil jeg ikke,” siger han.

Det er ikke et spørgsmål om manglende ambitioner. Men Peter Kofod Poulsen går ikke med store ministertanker eller taktiske overvejelser om, hvordan han i fremtiden kan bevæge sig længere op i hierarkiet. Han forstår grundlæggende ikke ”det der ministerdrømmeri” og vil egentlig hellere fokusere på at komme igennem med den politik, han står for. Igen fristes man til at drage paralleller til tankegangen hos formand Kristian Thulesen Dahl om regeringsdilemmaet.

”Da jeg meldte mig ind i det her parti, var det, fordi jeg mente og brændte for noget. Det kan jeg simpelthen ikke se, at man kan sælge for en ministerbil. Tænk, hvis man så sad derovre, og der alligevel var flertal i Folketinget for noget andet. Vi skal da overhovedet ikke over i ministerierne og sidde, hvis det betyder, at vi skal give afkald på vores politik. Det har andre gjort, og det er usundt,” siger han.

Peter Kofod Poulsen har benene plantet solidt på jorden. Hans far er smed, moderen sygeplejerske, og selv afsluttede han en læreruddannelse i 2015, samme år som han blev valgt til Folketinget. De to et halvt år på Slotsholmen har da heller ikke isoleret ham i en politikerboble på Christiansborg. Han har stadig en lejlighed i Haderslev, som han ofte rejser hjem til i weekenderne, og han bruger gerne sin tid på at snakke med vælgerne i Sønderjyllands gågader.

Vælgere, som ved sidste valg gjorde Dansk Folkeparti til Folketingets næststørste parti og var med til at støtte op om en stadig strammere udlændingepolitisk kurs.

Det var da også udlændingepolitikken, der i sin tid drev Peter Kofod Poulsen mod Dansk Folkeparti. Det startede i midten af 2000’erne, hvor han var han træt af, at ”det nærmest var forbudt at kritisere”, når det gjaldt indvandring, og at man ”blev hængt ud for at sympatisere med Pia Kjærsgaard”. Han meldte sig ind i partiet og blev valgt til lokalbestyrelsen og senere hovedbestyrelsen i Dansk Folkepartis Ungdom. Også byrådet i Haderslev var han medlem af, indtil han kom i Folketinget.

I dag er det ikke sådan, at han hopper fra, når tonen skærpes. Når partiet foreslår udgangsforbud for mindreårige indvandrere efter klokken 20 i ghettoer, eller når den vel efterhånden mest brugte frase i dansk politik - ”paradigmeskifte i udlændingepolitikken” - bliver liret af gang på gang. Den unge politiker er med hele vejen.

”Indvandring kommer ikke bare til at omforme hele Danmark, det kommer til at koste velfærdsstaten livet, hvis man ikke får styr på den,” siger han og fortsætter:

”Jeg er DF’er helt ind til marven i knoglerne, og jeg synes, Martin Henriksen er en genial udlændingeordfører. Så jeg er med, og jeg kan slet ikke forestille mig andet, end at resten af gruppen også er det.”

”Det er en af fordelene ved at være DF’er. Hvis man kommer op på den røde gang (hvor partierne har deres gruppeværelser og holder gruppemøder, red.) om formiddagen, kan man jo altid se, hvor problemerne er. Det er der, hvor der står flest journalister, ikke? Men jeg har altid haft en rigtig god følelse af at gå til gruppemøder. Jeg ved godt, det kan lyde helt frelst, men jeg har aldrig oplevet en sag, hvor vi ikke har kunnet drikke en kop kaffe og spise et rundstykke og så i øvrigt være enige, når vi bagefter går ud til medierne,” siger Peter Kofod Poulsen.

Netop udlændingepolitikken har ofte været skyld i, at Dansk Folkeparti er blevet skudt i skoene at være et ”enkeltsagsparti”. Men der er meget mere i partiet end udlændingepolitik, understreger Peter Kofod Poulsen. Han ser det som en forretning med ”varer på alle hylder”, og den diversitet vil Peter Kofod Poulsen gerne tydeliggøre.

”Hvis man skulle sammenligne partierne herinde med forretninger, så ville vi være et kæmpe stort supermarked. Udlændingeområdet er en hjertesag og utrolig eksponeret i medierne og blandt vores medlemmer, og jeg kan sagtens forstå det. Det bliver jeg faktisk kun glad for. Jeg håber bare også, folk tænker på andre ting. Det er mit indtryk, at vi har en meget bred politik, en holdning til det hele. Og det synes jeg faktisk, vi må forlange af vores politikere. At de også har svar på det, nogen vil kalde for nicheområder,” siger han.

For retsordføreren selv har det særligt været arbejdet med at skabe bedre vilkår for politiet, der har lyst op. For få betjente har i mange år været et tilbagevendende problem, men det er der større politisk vilje til at få gjort noget ved nu, oplever Peter Kofod Poulsen.

”Dansk politi har haft dybe problemer. Stop al snak om udfordringer – jeg kan næsten ikke holde det ord ud - det hedder problemer. Men vi kan se, det går den rigtige vej,” siger han.

Grundlæggende er han taknemmelig for at leve i et land, hvor en ”almindelig fyr som [ham] selv” kan være med til at påvirke den retning.

”At få lov at sidde ved det store bord og være med til at kigge på de her ting, har været en mærkelig situation. Jeg var faktisk bevæget, når jeg kom hjem efter at have siddet til politiforhandlinger. I hvor mange lande ser man lige, at en almindelig ung mand som mig, der er vokset op med helt almindelige forældre, kan komme ind og sidde ved det bord, hvor store beslutninger til mange penge bliver truffet? Hvor almindeligt ville det være, hvis du kigger på hele jorden? Det er der ikke særlig mange mennesker, der har mulighed for. Det er rørende,” siger Peter Kofod Poulsen.