Prøv avisen

-- Jeg har altid haft svært ved at lytte til mig selv

Ifølge en undersøgelse baseret på 242 unge over 18 år, der er vokset op i en familie med alkoholmisbrug, har 83 procent problemer med deres relationer til andre mennesker. Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og TUBA, et behandlingstilbud under Blå Kors for unge, der er opvokset i alkoholfamilier. -- Foto: Mette Frandsen.

En opvækst med en far, der var alkoholiker, har sat sine præg helt ind i voksenlivet for 28-årige Christian. Et terapiforløb hjalp ham til at få et bedre forhold til kæreste, familie og venner

Problemerne med kæresten blev større og større. Christian havde svært ved at knytte sig rigtigt til hende. Jo længere de kom i forholdet, desto mere frygtede han, hvad det ville kræve af ham.

De slog op nogle gange, men fandt alligevel sammen igen.

Til sidst krævede hans kæreste, at han skulle få styr på sine problemer, hvis de skulle fortsætte med at være sammen.

Christian, der i dag er 28 år, voksede op med en far, der drak. For meget. Moderen forsøgte at få faderen til at holde op med at drikke og flyttede flere gange, men vendte hver gang tilbage.

Faderens drikkeri og forældrenes indbyrdes forhold gjorde det svært for Christian. Hans barndom var præget af uro, og han følte ikke, at han havde en tryg base.

Men problemerne med at være barn af en alkoholiker hørte ikke op, da han flyttede hjemmefra. Udover de vanskeligheder, der begyndte at true forholdet til kæresten, havde han svært ved at være sammen med både sin egen og sin kærestes familie.

– Familiesammenkomster har i mange år været totalt ødelagt for mig. I min kærestes familie har jeg haft svært ved at slappe af. Der var så mange følelser, der væltede rundt i mig. Nogle gange sad jeg bare og svedte, fortæller Christian.

Uddannelsen til bygningskonstruktør voldte ham også problemer. Han havde svært ved at koncentrere sig og turde ikke tro på, at han kunne løse de opgaver, han blev stillet. I det hele taget havde Christian svært ved at få hold på følelserne.

– At min far drak, har været med til at forvirre mig omkring mine følelser. Jeg har altid været meget optaget af, hvordan andre har haft det, og jeg har haft svært ved at lytte til, hvad jeg selv vil, frem for hvad andre gerne vil have, at jeg gør. Man er meget ude med antennerne i forhold til, hvordan stemningen er, siger han og forklarer, at det også påvirkede forholdet til vennerne:

– Jeg har været bange for, at dem, der betød meget for mig, ville forsvinde, hvis jeg sagde min mening.

For godt to år siden søgte Christian hjælp hos TUBA, som er et terapi- og rådgivningstilbud under Blå Kors for unge, der er børn af alkoholmisbrugere. Det hjalp ham.

– Jeg synes, jeg er blevet en mere hel person. Det er blevet mere okay at være mig. Jeg har lært at tage tid til at finde ud af, hvor jeg er i mit liv, og hvilke ting jeg gerne vil lave om på, siger han.

Det var især det at høre andre mennesker fortælle om deres problemer, der hjalp Christian til at åbne op for de ting, han selv tumlede med som følge af en barndom med en far, der var alkoholiker. Og det gjorde gradvist vreden mod faderen, som stadig er alkoholiker, mindre.

– I dag har jeg et forhold til min far, som jeg kan stå inde for. Jeg kan mødes med ham og sætte dagsordenen for, hvordan vi skal være sammen – for eksempel sige, at sådan vil jeg ikke have, at han behandler mig eller taler til mig, siger Christian og fortsætter:

– Det er svært at være den, der siger, "nu bliver det på mine betingelser". Den energi, det kræver, har man ikke, før man selv bliver stærkere og finder ud af, hvad opvæksten med en alkoholiker har gjort ved én.

Udover at have fået det bedre med sig selv har Christian i dag også et bedre forhold til sin kæreste. Han mener selv, at terapiforløbet har betydet, at parforholdet i dag fungerer.

– Jeg har fået en meget længere lunte. Og så forstår jeg, at et skænderi ikke behøver kulminere i, at man slår op, men at det er helt normalt at skændes – og at det er i orden at være sur, siger han.

Christian er et opdigtet navn, da personen ønsker at være anonym. Det rigtige navn er Kristeligt Dagblad bekendt.

joergensen@kristeligt-dagblad.dk