”Det giver da respekt, når en Christiansborg-politiker bare sådan cykler rundt hernede”

Der skal flere turister til Bagenkop på Langeland, og derfor skal der bygges ”en multibane på vand”. Et projekt, som er blevet til i tæt samarbejde mellem lokale ildsjæle og folketingspolitiker Erling Bonnesen (V). Det vigtigste for ham er at bringe borgernes udfordringer med ind på Christiansborg

På havnen i Bagenkop på det sydlige Langeland skal der bygges ”en multibane på vand”. Fem millioner kroner til projektet er kommet på finansloven, og det glæder Erling Bonnesen (V) og den lokale ildsjæl Ivan Nielsen (th.), der har haft et tæt samarbejde om projektet. –
På havnen i Bagenkop på det sydlige Langeland skal der bygges ”en multibane på vand”. Fem millioner kroner til projektet er kommet på finansloven, og det glæder Erling Bonnesen (V) og den lokale ildsjæl Ivan Nielsen (th.), der har haft et tæt samarbejde om projektet. – . Foto: Amanda Wendel.

På en grå Citroën C5 af ældre dato er et billede af Venstre-politikeren Erling Bonnesen. Bilen holder uden for museet Fiskeriets Hus i Bagenkop, havnebyen på det sydlige Langeland. Indenfor tager den 72-årige museumsformand Steffen Rasmussen imod.

”Velkommen til Forkantsdanmark. Eller Vandkantsdanmark, som nogle politikere ynder at kalde det,” siger han.

Erling Bonnesen i hvid skjorte og slips støder til. Det samme gør 47-årige Ivan Nielsen. En lokal ildsjæl. Han bærer en mappe under armen. ”Langeland Shores” står der, og det er den historie – eller det projekt – som han, Steffen Rasmussen og Erling Bonnesen den seneste tid har været fælles om at kæmpe for.

Tilfælles har de også, at de tror på vigtigheden af lokal forankring, og at man ved, hvad man kommer af. Måske derfor er en rundtur i Fiskeriets Hus nødvendig.

Næsten meterhøje modelskibe, navneskilte hugget i træ og fiskestænger er på museet. Formanden gør holdt ved en gammel trækasse, som er spændt fast på en ladcykel.

”Sådan én kørte de rundt med i gamle dage, når fiskene skulle fragtes,” fortæller han.

Egon hed kassens ejermand. På indersiden har han gjort regnskabet op. I alt 1314,45 kroner tjente han i 1938.

”Ja, det levede nogle af i gamle dage,” siger Steffen Rasmussen.

Bagenkop er en havneby med 453 indbyggere, men trods den beskedne størrelse er fællesskabet stort. Siger man, at byen er Udkantsdanmark, svarer Ivan Nielsen, at ”vi vandt prisen for Årets Landsby i 2011”. Tilbage i september gik TV 2 Fyns pris ”Fantastiske fællesskaber” også til byen.

”Sådan et sted her er ikke verdens rigeste. Men folk er enige om at stå sammen, og derfor kan vilde projekter lade sig gøre,” slår Steffen Rasmussen fast.

”Nå ja, og af og til får vi så hjælp fra nogle politikere, der bidrager med nogle midler til byen – og det er vi jo super, super glade for,” siger han og smiler til Erling Bonnesen.

Som årene er gået, er der mindre tryk på ”havne” i havneby. Fiskerne og fiskeskibene er blevet færre, og Bagenkop har været nødt til at gå andre veje for at sikre en god økonomi og udvikling i byen. Her kommer Ivan Nielsens mappe og ikke mindst Erling Bonnesen ind i billedet. Venstre-politikeren har nemlig tæt kontakt til de lokale i området, og flere gange havde han hørt, at et lokalt projekt var under opsejling. I april i år greb Erling Bonnesen så telefonen og ringede til en lokal fisker, som fortalte om projektet Langeland Shores. De lokale havde fat i noget, mente han, men pengene manglede.

Erling Bonnesen ringede til borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen (SF), og bad om midler fra kommunen.

”Vi talte sammen, og han forstod, hvorfor projektet var vigtigt. Det er jo det, man kalder for politisk håndværk,” siger Erling Bonnesen.

På grund af det tætte samarbejde også med lokale folk som Ivan Nielsen er fem millioner kroner til projektet, der i alt koster 22,5 millioner, nu på finansloven.

Mere turisme er nøgleord i Langeland Shores, der konkret betyder, at der skal bygges et kraftcenter for vandsportsaktiviteter i det færgebassin, hvor Langeland-Kiel-færgen traditionelt har ligget. ”En multibane på vand”, hvor børn og ældre skal kunne røre ved havets dyr, og hvor man skal kunne boltre sig på en klatrebane.

Der er ikke regnet på, hvor mange mennesker kraftcenteret vil tiltrække, men i området ”skal der ske noget nyt”, mener Erling Bonnesen.

”Tidligere stod fiskeriet og landbruget for 80 procent af aktiviteten i området. I dag er der omkring seks kuttere tilbage i Bagenkop, og landbruget fylder langt mindre end tidligere. Det særlige ved Bagenkop og Langeland er de mange kilometer kyststrækning. Derfor spiller projektet godt sammen med, hvor vi er, og jeg er sikker på, at det vil gøre Langeland mere attraktiv for turister. På sigt vil det også tiltrække bosættere,” siger Erling Bonnesen.

Det er langtfra første gang, Erling Bonnesen, der bor i midtfynske Nørre Broby, er på det sydlige Langeland. Ivan Nielsen fortæller også, hvordan han flere gange har set Bonnesen cykle rundt i området.

”Det giver da respekt, når en Christiansborg-politiker bare sådan cykler rundt hernede,” siger Ivan Nielsen.

For ham er det vigtigt, at folketingspolitikerne enten er opvokset tæt på Langeland eller viser sig i lokalområdet.

”Masser af Christiansborg-politikere har aldrig selv oplevet livet i en yderkommune. De kommer direkte fra en storby og rykker ind på Christiansborg. Der har jeg langt større respekt for politikere, der har med Langeland at gøre. Det er særligt vigtigt, fordi Bagenkop er et lille samfund,” mener Ivan Nielsen.

Nærhed er altså næsten alt i Bagenkop, også når det kommer til det politiske. Samarbejdet med Erling Bonnesen har for Ivan Nielsen også betydet, at han generelt føler sig tættere på de folkevalgte politikere.

”Men jeg må da indrømme, at jeg af og til er presset, når jeg taler med vennerne om mit forhold til politikerne. Det er jo ikke altid, jeg føler mig hørt. Men så sætter jeg mig i politikerens sted. De er jo pressede på deres egen måde. Jeg har dog erfaret, at det nytter noget at kontakte dem. Det gør jeg som regel tre gange, før jeg sviner dem til,” fortæller Ivan Nielsen sarkastisk efterfulgt af et fælles latterudbrud.

For Erling Bonnesen er kontakten med borgerne ”altafgørende”. Flere gange om ugen får han henvendelser om stort og småt. Det kan være alt fra et opkald, en mail til en besked på Facebook.

”Jeg bestræber mig på at vide, hvad der foregår i samfundene rundtomkring, så jeg kan bringe hverdagens og borgernes udfordringer med ind på Borgen. Det har jeg altid været meget bevidst om at gøre,” siger han.

Hvad kommer det af?

”Jeg har aldrig været VU’er, jeg er født og opvokset ude på landet, og så har jeg en fortid som foreningsmenneske. Jeg har altså selv oplevet, hvordan det landspolitiske og kommunale hænger sammen, og jeg ved, hvorfor både små og store politiske resultater kan gøre en forskel i et lille samfund.”

Set ud fra et større perspektiv: Politikere er nogle af de lavest rangerende i troværdighedsmålinger blandt befolkningen. Er det lokale fokus fra en Christiansborg-politiker som dig en måde at komme det problem til livs?

”Jeg blander mig ikke i, hvad andre politikere burde gøre. For mig er det bare væsentligt at have en finger i jorden og støvlerne på ude i det virkelige liv. Sådan har jeg arbejdet hele mit politiske liv,” siger Erling Bonnesen.