55-årige Kristian er nedslidt: Jeg ville ikke pive, og det hævner sig i dag

Den 55-årige Kristian Buch Olsen er slidt ned efter 40 års hårdt fysisk arbejde, men han kan ikke gå på pension, før han fylder 68 år

Kristian Buch Olsen har gået med aviser, siden han var 13 år, og da han var 15 år, kom han ud som arbejdsdreng.
Kristian Buch Olsen har gået med aviser, siden han var 13 år, og da han var 15 år, kom han ud som arbejdsdreng. . Foto: Leif Tuxen.

Når Kristian Buch Olsen slæbte tunge pakker med papir ind til de nyopførte arkitektkontorer i Ørestaden i København, fik han ondt i ryggen. De flotte bygninger er nemlig ikke indrettet med tanke på arbejdsmiljø. Derfor kunne han ikke altid transportere varerne med en sækkevogn, og i mange år måtte han tage smertestillende piller for at klare arbejdsdagen.

Den 55-årige Kristian Buch Olsen blev fyret fra sit job som chauffør den 4. maj sidste år, fordi det transportfirma, han var ansat i, lukkede.

Siden har han været sygemeldt på grund af stærke rygsmerter efter 20 års hårdt chaufførarbejde. Han modtager behandling af en fysioterapeut og er i praktik tre gange 2,5 timer om ugen som altmuligmand ved Psykiatrisk Center Ballerup, fordi hans hjemkommune Ballerup skal afklare hans arbejdsevne.

I dag tilbringer han meget tid i sin kolonihave, men han ville hellere være i job.

”Jeg er nedslidt, fordi jeg har haft hårdt fysisk arbejde i 40 år. Skolen var ikke noget for mig, og jeg gik ud mellem 8. og 9.klasse og har arbejdet på fuld tid lige siden,” fortæller Kristian Buch Olsen, der gik med aviser, fra han var 13 år.

Som 15-årig blev han ansat som arbejdsdreng i en galvaniseringsanstalt, senere kom han på landbrugsskole og arbejdede flere år i forskellige landbrug på Sjælland, og de seneste 20 år har han haft lagerjobs og chaufførjobs. Især chaufførjobbet har tæret på helbredet, for Kristian Buch Olsen kørte over hele landet med papir og andre varer, som han ofte måtte slæbe uden hjælpemidler. Udover de tunge løft sad han ofte i lastbilen 50-60 timer om ugen.

”Jeg er en af de mænd, der ikke vil pive, og det hævner sig i dag. Jeg tog på arbejde, selvom jeg havde smerter eller var syg. Jeg burde nok have passet lidt bedre på mig selv. Men det er svært, når man skal transportere varer helt til Skagen. Så kan det ikke undgås, at arbejdsdagene bliver lange,” siger Kristian Buch Olsen, der først kan få folkepension, når han er 68 år.

Regeringens, De Radikales og Dansk Folkepartis nye beslutning om at udvide retten til seniorførtidspension, gavner ham heller ikke. Seniorførtidspensionen kan nemlig først træde i kraft seks år før folkepensionsalderen.

Lige nu håber han på, at kommunen kan skaffe ham et fleksjob. For efter at have været på arbejdsmarkedet i 40 år, kan han ikke forestille sig at gå hjemme og lave ingenting.

”Jeg skal ud blandt andre mennesker. Jeg har ikke noget imod at gå med en tang og samle skrald op på fortovet, hvis det er det, kommunen finder ud af. Kontorarbejde kan jeg ikke tage, for jeg har det handicap, at jeg er ordblind, ” siger Kristian Buch Olsen, der er gift med en social- og sundhedsassistent.

Efterløn har Kristian Buch Olsen ikke sparet op til, for han har aldrig troet, at ordningen ville holde. Socialdemokratiet har foreslået, at danskere med hårdt fysisk arbejde skal sikres en ret til tidlig folkepension. Kristian Buch Olsen er enig i, at det skal være lettere for nedslidte at gå tidligt på pension. Men han mener ikke, det skal være en rettighed for udvalgte erhvervsgrupper:

”Jeg er mere tilhænger af en individuel vurdering, for man kan jo også blive nedslidt af stress på et kontor,” siger Kristian Buch Olsen, som ikke er i tvivl om, at de færreste 55-årige med hårdt fysisk arbejde kan holde til at skulle arbejde, til de er 68 år.