Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Jellingstenen kan reddes efter hærværk

Nationalmuseets ekspert Susanne Trudsø undersøgte i går Jellingstenen efter weekendens grafittihærværk. Hun er optimistisk med hensyn til at fjerne malingen uden at skade stenen. Foto: Nils Rosenvold.

Jellingstenen står til at redde for graffitimaling. Videokamera på banegård kan have spottet gerningsmand

Nationalmuseet regner med at kunne rense den store Jellingsten for graffitimaling efter weekendens udåd. Og politiet har måske filmoptagelser af misdæderen fra overvågningskameraer på banegården i Vejle.

Sådan er der håb for både redning og opklaring af ugerningen mod den største af de to over 1000 år gamle Jellingsten, der er hærget på begge sider med påskriften "Gelwane" i grøn spraymaling.

"Vi skal have taget nogle prøver og forsøgt os lidt frem. Men det er ikke alle opløsningsmidler, der virker lige godt i kulden. Så vi gør det først om måske en måneds tid," sagde Nationalmuseets ekspert i Jellingstenene, Susanne Trudsø, efter at have besigtiget hærværket i går.

Hun regner også med, at malingen fjernes uden at skæmme stenen med lyse pletter fra de opløsningsmidler, der skal bruges.

"Det ser ud til, at vi godt kan fjerne spraymalingen, uden at det går ud over stenens patina," siger Susanne Trudsø, som er i kontakt med kolleger i Norge og Sverige, som har erfaringer med lignende skader.

Det er store dele på begge sider af stenen, som er blevet sprayet til. Og stenen skal renses ved at blive svøbt i pakninger med opløsningsmidler. Endnu har Nationalmuseet ikke bestemt sig helt nøjagtigt for fremgangsmåden.

Den store Jellingsten er rejst omkring 965 af Harald Blåtand med påstand om, at han gjorde danerne kristne. Den lille Jellingsten er rejst af Haralds far, Gorm den Gamle. Den er for tiden pakket ind for at beskytte den mod vejrliget og er kun ramt af graffitihærværket på indpakningen.

Nationalmuseet har frygtet, at det skulle vise sig umuligt at rense de store Jellingsten helt, fordi granitten efterhånden har fået små frostsprængninger i overfladen.

Imens giver Sydøstjyllands Politi håb om, at der måske findes filmoptagelser af gerningsmanden fra overvågningskameraer på banegården i Vejle.

"Der er begået noget graffitihærværk på banegårdens herretoilet, som kunne ligne det på Jellingstenene. Vi håber at kunne gøre fremskridt i efterforskningen på baggrund af videobåndene og henvendelser fra borgerne," siger Sydøstjylland Politis kommunikationschef, Ulla Kaspersen.

Hun afviser at oplyse, hvor langt fremme politiet er i efterforskningen.

Sydøstjyllands Politi efterlyser oplysninger fra borgere, som har set noget i Jelling fredag omkring klokken 15.30 og lørdag klokken 9.15. For graffitihærværket på banegården i Vejle efterlyser politiet oplysninger for tiden omkring klokken 01.25 søndag morgen.

Det er Kulturarvsstyrelsen, som har myndighed over hele Jellingmonumentet, og styrelsen har planer om at bygge en stor opvarmet montre om begge sten, så de fremover kan stå i fred for både uvejr og uslinge.